Evropa o nás nestojí a my nevíme proč, zuří migranti, kteří trčí na lodích u Malty

05.01.2019 18:34

Plavidlo německé humanitární organizace Sea-Watch 3 vyzvedlo z libyjských vod 22 uprchlíků a migrantů. Mezi zachráněnými lidmi, kteří byli z moře vytaženi 22. prosince, jsou i tři děti a čtyři mladiství, kteří cestují bez doprovodu. Problém však je, že evropské státy odmítají těmto lidem otevřít své přístavy. Uprchlíci a migranti tak dlí u pobřeží Malty, čelí nástrahám zimního moře a zatímco jejich frustrace narůstá, zásoby potravin docházejí.

Evropa o nás nestojí a my nevíme proč, zuří migranti, kteří trčí na lodích u Malty
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: ilustrační foto: migranti,

Migranti a uprchlíci žijící už druhý týden na lodi jedné z německých humanitárních organizací se zlobí na Evropany. Zdá se totiž, že v žádné evropské zemi nechtějí obyvatele z afrického kontinentu přijmout. Afričané nechápou proč.

„Jsme tady na této lodi a nechápeme, co se děje,“ prohlásil Bob Kiangala z Demokratické republiky Kongo. Jeho slova přinesla agentura Reuters. „Nejsme ryby, nejsme žraloci, my jsme lidé jako všichni ostatní. Vydali jsme se na cestu, riskovali jsme život, abychom se dostali do Evropy, a když jsme přišli, Evropa nás odmítá a my nevíme proč,“ pokračoval.

Sea-Watch 3 přitom není jediné plavidlo, které kotví u Malty a marně čeká na to, zda některá ze zemí přijme migranty a uprchlíky.

Další německá humanitární organizace Sea-Eye vytáhla z moře 17 lidí, s nimiž kotví u Malty od 29. prosince. Také o tyto lidi však evropské státy nestojí. Tvrdě proti otevření italských přístavů se staví tamní ministr vnitra Matteo Salvini, který odolává i žádostem Amnesty International a dalších organizací, jež člena vlády prosí, aby přístavy své země opět otevřel. Salvini však odmítá ustoupit.

„Obchod s lidmi musí skončit. Lidé, kteří prchají před válkou, se mohou do Itálie dostat např. letecky, ale po moři už ne. Lidem na lodích můžeme poslat léky i oblečení, ale už bylo dost vydírání. Svůj názor jsem nezměnil,“ zdůraznil italský ministr vnitra na sociální síti Facebook.

Navzdory názoru ministra Salviniho však uprchlíci a migranti dál doufají, že jim Evropa podá pomocnou ruku. Šestnáctiletý Achuil Abdallah, který opustil svůj rodný Jižní Súdán, doufá, že se do Evropy přece jen dostane. „Všichni potřebujeme pomoct,“ říká jasně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…