Evropa před Vánoci rozjímá o terorismu. A my prý nepomáháme

12.12.2015 12:30

Luděk Navara se na stránkách MF Dnes zamýšlí nad tím, čím se letošní adventní čas rozjímání liší od roků předchozích. Letos se nad blížícími se Vánoci a vánočními stromky vznáší hrozba terorismu. Ani v jejím stínu bychom ale neměli zapomínat, že uprchlíci jsou především lidé jako my.

Evropa před Vánoci rozjímá o terorismu. A my prý nepomáháme
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Lidé neděli co neděli zapalují adventní svíce a rozjímají o svých životech. Letošní advent ovládl kromě rozjímání o klidu a míru ještě jeden pocit. „Ale letos jsou to také strach, obavy a hrozby. Někdy konkrétní, když vidíme teroristy v ulicích, které známe, kterými jsme se nedávno procházeli. Ale někdy jsou to hrozby jen tušené, o to hůř,“ napsal Navara.

Přesto bychom neměli zapomínat na to, že žijeme v klidném koutě světa, ale mnoho lidí na světě takové štěstí nemá. Stačí se podívat na Ukrajinu, kde zuří válka už více než rok. Lidé odtamtud neutíkají, ale migrují v rámci své vlasti a trpí. Stejně špatně na tom jsou lidé, kterým islamisté rozstříleli dům nebo jim střechu prorazily západní či ruské bomby. I těm bychom se měli snažit pomoci. Ale neděláme to.

„Neboť než se za okny rozsvítí vánoční ozdoby, bude Evropa zadrátovaná a jejich šance na nové životy v bezpečnějších lokalitách se zase o něco sníží. Až se tak stane, my budeme mít důvod být konečně klidnější. Ale budeme skutečně?“ ptá se autor.

Staré letiště Tempelhof, které zachránilo západní Berlín v čase sovětské blokády, dnes pomáhá znovu. Tentokrát v roli velkého tábora pro tisíce uprchlíků. Těch je ale tolik, že brzy nebude stačit ani letiště. Co bude dál? Ve Vídni k tomu titéž lidé přistoupili po svém. Několik studentů koupí byt, vymalují ho a ubytují v něm uprchlíky. Před Vánoci tak dělají dobrý skutek. A co budeme dělat my?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…