Evropa prý žasne, jak může taky vypadat parlament. Malé shrnutí toho nejlepšího od slovenských zákonodárců

10.07.2016 12:39

Slovenská politika se mění v absurdní divadlo. Svědčí o tom slovní přestřelky mezi koalicí a opozicí, v nichž padají slova jako „zloděj“, „chrapoun“. Nezvyklé situace se odehrávají v každém parlamentu, ale na Slovensko se teď upírají zraky celé EU, protože Slovensko od 1. července evropskému společenství předsedá. Parlament předsednické země se prý teď mění v „pavlač“.

Evropa prý žasne, jak může taky vypadat parlament. Malé shrnutí toho nejlepšího od slovenských zákonodárců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovensko

„Dojmy z letní slovenské politické scény jsou tragikomické. Nejteatrálnější výstupy se zatím odehrávají na půdě Národní rady Slovenské republiky, čili ve slovenské sněmovně. Třeba šéf opozičního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OľaNO) Igor Matovič usedá v parlamentní lavici v tričku s nápisem ‚Fico chrání zloděje‘, zatímco předseda sněmovny Andrej Danko (Slovenská národná strana) vyhrožuje, že až jednou skončí ve funkci, nikdo už v parlamentu nebude sedět v tričku, krátké sukni nebo chroupat horalky. Jak řekl ve středu, tohle ‚teátro‘ v Národní radě musí brzy skončit,“ píše server časopisu Týden.

Poukazuje tím na vleklou politickou krizi, která Slovensko ovlivňuje už několik měsíců. Robert Fico sice se svou sociálnědemokratickou stranou SMER dokázal potřetí sestavit koaliční vládu, ale tou prakticky od samého počátku otřásá korupční skandál. Týká se ministra vnitra Roberta Kaliňáka, jenž čelí podezření, že je napojen na mafii. A premiér Robert Fico podle slovenské pravicové opozice celou situaci ztěžuje tím, že svého stranického kolegu chrání.

„Robert Kaliňák přinesl do slovenské politiky a slovenské policie praktiky sicilské mafie,“ natvrdo obviňuje ministra šéf opozičního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OľaNO) Igor Matovič.

Skandály čas od času hýbají celou řadou vlád, jenže Slovensko od prvního července předsedá Evropské unii, takže se na Bratislavu upírá pozornost celého evropského společenství. Důvěryhodnosti současné slovenské politické scény příliš nenahrávají ani další slovní spojení, která zaznívají na půdě slovenského parlamentu. Mluví se tam např. i o „chrapounech“. Slovenský parlament se podle serveru mění v „pavlač“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…