Evropa prý ztrestá Rusko. Ale neví jak

29.08.2014 7:04

Evropa ztrestá Rusko za invazi, hlásí na titulní stránce palcovým titulkem Hospodářské noviny. Text pak rekapituluje dění ve čtvrtek, kdy na východě Ukrajiny došlo k zásadnímu zvratu. Byl dobyt přístav Novoazovsk a podle informací z Ukrajiny, které potvrdily i západní rozvědky, se na jeho získání zásadně podílely ruské jednotky. To znamená přímý vstup Ruska do konfliktu, který doposud důsledně označovalo za střet kyjevské armády s domobranou východních oblastí.

Evropa prý ztrestá Rusko. Ale neví jak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Zdroje z NATO tvrdí, že na východě Ukrajiny operuje nejméně tisíc ruských vojáků, ukrajinské úady udávají číslo až desetkrát vyšší. Severoatlantická aliance zveřejnila satelitní snímky, dokazující, že na Ukrajině jsou ruská samohybná děla a jiná těžká technika. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk už rovnou mluví o invazi.

Moskva informace nijak nekomentovala, premiér separatistické Doněcké lidové republiky Alexander Zacharčenko vysvětloval přítomnost ruských vojáků tím, že separatisté nikdy nezastírali, že mezi čtyřmi tisícovkami ruských dobrovolníků, kteří jim přišli na pomoc, jsou i vojáci, jež si na tuto sousedskou výpomoc vzali dovolenou.

Kyjev se kvůli vzniklé situaci obrátil na země EU a rovněž na Radu bezpečnosti OSN. Tam se však zásadní průlom neočekává, neboť Rusko má v tomto orgánu právo veta. EU se o víkendu schází na mimořádném summitu, na kterém má vybrat nového komisaře pro diplomacii a rovněž nového evropského prezidenta. Německá kancléřka Angela Merkelová se již nechala slyšet, že program summitu se zcela jistě změní a jeho tématem budou i nové sankce vůči Rusku.

„Jakékoliv zasahování do územní celistvosti Ukrajiny je nepřípustné. V pátek budeme jednat s partnery v EU o společném postoji,“ uvedl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Veřejné mínění v Evroě však prý další sankce už příliš nepodporuje. Ekonomické ztráty si už nemůže dovolit ani Evropa, ani Rusko.

Odborníci se přitom přou, jaké sankce by Západ vůbec měl zavést. Ty „jednodušší“, které by nespustily rozsáhlejší krizi, už totiž zavedeny byly. Podle polského experta Slawomira Debského ale sankce budou fungovat pouze ve spojení s dodávkami zbraní pro Ukrajinu, která musí ruské agresi čelit. Zemi je již doporučováno, aby podle čl. 51 Charty OSN požádala o pomoc při napadení. Západ však o dodávkách zbraní na Ukrajinu nechce ani slyšet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…