Evropa řeší řecké ne v referendu, sejde se Merkelová s Hollandem

06.07.2015 6:15

Řekové v nedělním referendu jasnou většinou odmítli podmínky mezinárodních věřitelů k poskytnutí další pomoci. Eurozónu a Atény nyní čeká vyjednávání o nové dohodě a o další budoucnosti země v eurozóně.

Evropa řeší řecké ne v referendu, sejde se Merkelová s Hollandem
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Předseda Evropské rady Donald Tusk se ráno chystá o situaci jednat s šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, šéfem Evropské centrální banky (ECB) Mariem Draghim a vedoucím ministrů financí zemí eurozóny, Nizozemcem Jeroenem Dijsselbloemem. Na úterní večer Tusk svolal mimořádný summit zemí eurozóny, kterému bude předcházet přípravné jednání ministrů financí zemí platících eurem.

Večer se německá kancléřka Angela Merkelová plánuje v Paříži sejít s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.bMezitím se řecká vláda v čele s premiérem Alexisem Tsiprasem a ministrem financí Janisem Varufakisem připravuje na nová vyjednávání s věřiteli, od kterých chce souhlas s odpisem části dluhu.

V Řecku by dnes měly skončit týdenní bankovní prázdniny, které byly Atény nuceny kvůli nedostatku hotovosti vyhlásit. Zatím ale není jasné, zda banky v úterý nakonec otevřou a zda v zemi skončí kapitálová omezení na výběry, které nyní mohou činit maximálně 60 eur denně. Zatímco řecká vláda slibuje finanční ústavy otevřít, někteří analytici to považují bez přístupu bank k hotovosti za nemožné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…