Evropa se chová jako nedospělé dítě, udeřil někdejší guvernér ČNB

24.04.2015 13:55

Bývalý guvernér České národní banky Pavel Kysilka v rozhovoru pro server Echo24.cz konstatuje, že se Evropa nachází v obrovské krizi krizí. Lidé bohužel věří, že ji za ně vyřeší politici, kteří ale dnes nenabízejí reálné kroky vedoucí z krize, ale jen sliby, které lze přirovnat k drogám. Evropě prý dnes schází Margaret Thatcherová.

Evropa se chová jako nedospělé dítě, udeřil někdejší guvernér ČNB
Foto: Archiv
Popisek: Mapa Evropy

"Evropa se chová jako nedospělé dítě, které není schopné převzít odpovědnost za svůj život. Když se podíváte do historie, vidíte, že myslitelé před pádem velkých civilizací, jako byla Římská říše, viděli podobné rysy," varuje Kysilka. Evropa dnes očekává, že někdo vyřeší její vlastní problémy za ni a vlastně ani neví, co bude dál. Evropským politikům chybí vize dalšího směřování. To předznamenává pád Evropy, který započal na přelomu 19. a 20. století společně s nárůstem vlivu médií. "Politici zjistili, že můžou získat hlasy voličů tím, že budou přes média slibovat, a tím nás kazit," pokračuje ekonom.

I Kysilka přitom podobně jako prezident Zeman poukazuje na selhání těch intelektuálů, kteří vítali vypuknutí první světové války. Brzy po ní přišla druhá a pak válka studená. V té čelil Západ tak silnému nepříteli, že lidé museli znovu dospět a řešit svoji bezpečnost. Po skončení studené války ale přišla doba klidu, ve které Evropa znovu zpohodlněla. Lidé vidí, že jejich státy mají problémy, ale neřeší je, jen naslouchají politikům, kteří slibují: Vyřešíme to za vás.

Kdyby přinesli skutečná řešení, jako kdysi např. Margaret Thatcherová, kterou Kysilka označuje dokonce za božskou, bylo by to v podstatě ještě v pořádku, jenže dnešní politici nenabízejí potřebná řešení, ale jen "tišící prostředky", nebo dokonce "drogy", které Evropě rozhodně neprospívají. I kvůli tomu dnes starý kontinent čelí obrovské krizi krizí.

Celý rozhovor najdete v aktuálním vydání týdeníku Echo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…