Evropa se nebude mít špatně, ale v ekonomice bude za Čínou zaostávat, říká ekonom Dlouhý

19.01.2015 9:41

Čínská ekonomika je mnohem dravější než evropská, protože není svazována tolika byrokratickými předpisy, uvedl ekonom a prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. Domnívá se proto, že v EU sice zůstane blahobyt, ale evropská ekonomika bude za ekonomikami rozvíjejících se států zaostávat.

Evropa se nebude mít špatně, ale v ekonomice bude za Čínou zaostávat, říká ekonom Dlouhý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý

Dlouhý si myslí, že Evropa si v nejlepším případě po celé jedenadvacáté století zachová vysokou životní úroveň, ale bude zaostávat v konkurenceschopnosti. „Nebudeme se tu mít špatně, nicméně co se týče dlouhodobé dynamiky a schopnosti konkurovat rozvíjejícím se ekonomikám, tak to jsem spíše pesimistický,“ podotkl Dlouhý.

Přiznal, že ohledně Číny vnímá její rizika, například to, že nejde o standardní parlamentní demokracii. „Ale podnikatelé tam nejsou svazováni tolika podivnými požadavky – od nadměrné regulace skoro všeho až po politickou korektnost,“ vyzdvihl přednosti Čínské lidové republiky. „Nás dnešní hodnoty, které vyznáváme, velmi brzdí, zatímco oni místo toho tvrdě pracují, zdravě si konkurují,“ poznamenal.

Čínská ekonomika bude dynamičtější než ta evropská

Přiznal také, že když vidí smog v čínských městech, je mu jasné, že rychlá a výrazná regulace v této oblasti přijít musí. „Přesto však mám pocit, že Čína a další rozvíjející se země se s tím postupně dokáží vyrovnat a přitom si udržet dynamičtější, dravější ekonomiku, než v 21. století bude ta evropská,“ uvedl Dlouhý.

Evropské unii podle něj ale hrozí i horší scénář, pokud prezident Evropské centrální banky prosadí takzvané kvantitativní uvolnění navzdory Německu. „Založí to ještě daleko větší nedůvěru uvnitř Evropy, přitom Evropa a především eurozóna potřebuje Německo jako nejsilnější a nejakceschopnější stát,“ konstatoval Dlouhý.

Představitelé Bundesbanky mohou být přehlasováni

"Horší" scénář může být podle něj spojený s postupným prohloubením názorového rozporu mezi představiteli německé vlády a Evropskou centrální bankou. Prezident ECB Mario Draghi je prý zřejmě jednoznačně rozhodnut prosadit kvantitativní uvolnění, možná již na zasedání bankovní rady ECB 22. ledna. „A je ochoten jít i cestou většinového, nikoliv konsensuálního rozhodnutí. To znamená, že představitelé Bundesbanky mohou být přehlasováni,“ upozornil.

Pokud by k tomu došlo, tak by to prý založilo ještě daleko větší nedůvěru uvnitř Evropy. „Nejen Německo se může měnit a čím dál tím více politických sil, obyvatel a voličů nebude chtít mít se zbytkem Evropy nic společného. A to je obrovské riziko,“ varoval Dlouhý. Podle jeho názoru totiž Evropa a především eurozóna potřebuje Německo jako nejsilnější a nejakceschopnější stát.

Podle jeho názoru bylo euro zavedeno předčasně. „Ale současně si jeho rozpad nepřeji – pro českou ekonomiku to považuji za mnohem větší riziko než scénář zmiňovaný výše, tedy to brodění se kupředu. To sice také není nic skvělého, ale Evropa minimálně v následujících deseti letech na víc nemá,“ dodal.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…