Evropa se podle Sobotky dlouhodobě neobejde bez společné armády

22.08.2016 11:24

Aktuální bezpečnostní vývoj podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ukazuje, jak zásadní je pro Česko zakotvení v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Předseda vlády to řekl dnes v pražském Černínském paláci v úvodu každoroční porady českých velvyslanců. Evropa se podle něj dlouhodobě neobejde bez společné evropské armády.

Evropa se podle Sobotky dlouhodobě neobejde bez společné armády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Po nedávné sérii násilných útoků v Německu a teroristickém útoku ve francouzském Nice je podle Sobotky zřejmé, že je nutné se připravit na hrozby všeho druhu. Za klíčové vidí zakotvení v EU a NATO. „Zajištění jejich stability a akceschopnosti jsou klíčovým zájmem ČR. Diskuse o jejich dalším dalším směřování již probíhá,“ uvedl premiér. Aktivní roli Česka v této debatě považuje za důležitý úkol.

Migrační vlna ukázala, že je nutné bránit vnější hranice EU, uvedl Sobotka. Evropská bezpečnostní politika má směřovat k tomu, aby byla EU akceschopnějším a spolehlivějším partnerem. „Jsem přesvědčen, že se dlouhodobě neobejdeme bez společné evropské armády,“ řekl. První konkrétní návrhy očekává už na nejbližších jednáních Evropské rady.

Sobotka také velvyslancům řekl, že ke členství v Unii neexistuje pozitivní alternativa. EU po červnovém britském referendu, ve kterém tamní občané rozhodli o vystoupení země z Unie, nemůže zůstat stejná, dodal. „Vláda bude hájit pokračování evropské spolupráce na racionálních základech,“ uvedl Sobotka. EU podle jeho názoru nestačí jen kosmetické úpravy, ale musí nabízet občanům lepší perspektivu, čehož lze dosáhnout i bez okamžitých změn v uspořádání evropských institucí.

Prevencí terorismu je i sociální smír

Sobotka se v projevu vyjádřil také k dalším aktuálním problémům mezinárodní politiky. Vyjádřil obavy nad vývojem v Turecku, kde se v červenci odehrál neúspěšný pokus o puč. Při jeho potlačení se uskutečnily rozsáhlé čistky v armádě, soudnictví i školství. „Vzbuzuje to vážné obavy o budoucí stabilitu Turecka,“ prohlásil Sobotka. Další bezpečnostní riziko vidí premiér ve vývoji na Ukrajině, kde se vyostřují vztahy s Ruskem, nebo v pokračující válce v Sýrii.

Podle Sobotky dochází v poslední době k nárůstu nacionalismu a napětí, přibývá zhroucených států a mezistátních konfliktů. „Jsou provázeny nedostatkem respektu k mezinárodnímu právu a institucím,“ podotkl. Důsledkem této nestability je mimo jiné migrační vlna, jíž musí Evropa podle Sobotky čelit společně.

Předseda vlády se vyjádřil také k množícím se teroristickým útokům. „Boj s terorismem není pro Evropu nový,“ poznamenal. Dodal, že proti útokům není stoprocentní obrana, dá se jim však předcházet, pokud budou státy spolupracovat a sdílet informace. Prevencí terorismu je podle něj také snaha dosáhnout sociálního smíru.

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…