Evropa se vrací do raného středověku, varuje Jaroslav Bašta. Zákony neplatí pro každého

10.04.2016 8:36

Bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta se v komentáři pro PrvníZprávy.cz zamýšlí nad tím, co vede k radikalizaci mladých muslimů žijících na Západě. Někteří odborníci mají za to, že k radikalizaci dochází ve vězeních, ale Bašta tvrdí, že je třeba podívat se ještě dál. Je třeba se podívat na to, jak západní společnost vnímá sama sebe. Jak vnímá život i smrt.

Evropa se vrací do raného středověku, varuje Jaroslav Bašta. Zákony neplatí pro každého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

V belgické čtvrti Molenbeek se narodí chlapec, jednoho dne se z něj ale stane zloděj a ocitne se ve vězení. A tam přestoupí na islám. Na radikální islám. Proč? Podle Bašty možná proto, že se necítí jako kompletní bytosti v západní společnost. Podle Sigmunda Freuda je člověk sociální bytostí, ale také bytostí sexuální a bytostí smrtelnou. V moderní západní společnosti ale slábnou sociální vzby. Slábne i povědomí o smrti. Téma konce lidského života je potlačováno, naproti tomu sexualita je v maximální možné míře vyzdvihována.

Celý text najdete zde

To mladé muže znejišťuje. Muslimská víra jim poskytuje opěrný bod ve světě, kde se vše relativizuje. Ukazuje jim, že i dnes mohou být sociální vazby velmi silné. Muslimské rodiny jsou početné a soudržné. Sexualitu mužů tato víra nijak nepotlačuje a navíc pracuje i se smrtí. Dává jí dokonce i specifický mučednický význam, pokud zemřete ve jménu víry.

„Přitažlivost této ideologie je přímo úměrná míře sociální frustrace a deprivace, jak naznačují konverze k islamismu ve vězeních. Konvertity nepřitahuje náboženství, ale násilí s ním spojené. Nalézají v něm omluvu pro své předchozí a budoucí nezákonné počínání. Logickou odpovědí Evropy by měl být důraz na dodržování zákonů a společnost alespoň formálně spravedlivá, v níž pro všechny platí stejné právo. V praxi to ovšem vypadá tak, že bohatí mocní a chudí násilníci mají z těchto pravidel výjimku. Takhle to naposledy fungovalo v raném středověku. Tak se nedivme, že EU znovu zažívá stěhování národů,“ připomíná Bšta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…