Evropa to pěkně slízla za své chování k uprchlíkům. Jedině Německo Američané pochválili

02.02.2016 12:21

Vlivný americký deník The Washington Post kritizuje Evropu za její údajně nekonstruktivní postoj k řešení migrační krize a nevlídné zacházení s uprchlíky.

Evropa to pěkně slízla za své chování k uprchlíkům. Jedině Německo Američané pochválili
Foto: Archiv
Popisek: Mapa Evropy

Podle amerického deníku je logické, že se snaží evropští političtí vůdci snížit masivní příliv migrantů na kontinent. Ovšem způsoby, které k dosažení tohoto cíle využívají, jsou z pohledu The Washington Post „trestuhodné“ a vedou k zhoršení již tak závažné humanitární krize. Jako příklad uvádí deník nedávné rozhodnutí Dánska zabavovat uprchlíkům cennosti v hodnotě nad 1450 dolarů. „Teoreticky by tak měly být aspoň částečně pokryty náklady na sociální dávky. Ovšem pravicová dánská vláda ve svých dalších krocích projevuje vůči uprchlíkům ryze nepřátelské chování. Nově například mohou požádat o sloučení rodiny až po třech letech,“ kritizuje The Washington Post.

Americký deník také poukazuje na nikoli pouze ojedinělé názory, podle kterých výše zmíněné rozhodnutí Kodaně připomíná praktiky nacistů, kteří podobným způsobem konfiskovali židovský majetek. „Vážné důsledky může mít také vyjádření Evropské unie z minulého týdne, ve kterém obvinilo Řecko ze zanedbávání jeho povinnosti registrovat přicházející migranty a zajišťovat jim adekvátní ubytování. V konečném důsledku by tak Řecko mohlo být v květnu vyloučeno ze Schengenu. Mezitím další evropské státy posílají bezpečnostní síly a vybavení do sousední Makedonie, aby tak bylo Řecko v podstatě odděleno od kontinentu.“

Celý text v angličtině je ZDE.

„Je pravda, že Řecko, které se ještě stále vzpamatovává ze své ekonomické krize, neplní své povinnosti. Mnoho přicházejících je posíláno dál na sever bez potřebné registrace. V loňském roce však přišlo do jedenáctimilionové země 850 000 migrantů a jen za uplynulý měsíc to bylo téměř padesát tisíc. Snahy v podstatě oddělit Řecko od kontinentu mohou vytvořit novou humanitární krizi, stejně jako se tomu stalo v uprchlických táborech v Turecku a Blízkém východě. Je rovněž nepravděpodobné, že by taková opatření migrační tok zastavila, protože migranti si s největší pravděpodobností stejně najdou jiné trasy,“ upozorňuje americký deník.

Naopak německou vládu The Washington Post chválí a tvrdí, že Berlín v porovnání s ostatními evropskými státy podniká přece jenom efektivnější kroky. „Německo se snaží urychlovat celý proces rozhodování o získání azylu a navrhlo nastartovat program, v rámci kterého by mohlo být zaměstnáno na Blízkém východě až půl milionů lidí bez práce. Na druhou stranu se Evropské unii stále nedaří přijmout kolektivní opatření týkající se přerozdělení 160 000 uprchlíků. Doposud se tak stalo jen v případě asi 400 migrantů. Táhnou se také jednání o zřízení nových pohraničních hlídek a poslání tří miliard eur do Turecka s cílem zastavit či aspoň zpomalit tok migrantů z této země,“ uzavírá americký deník a nabádá k tomu, aby se Evropa sjednotila a přijala společné řešení, díky „kterému se dostane uprchlíkům humánního zacházení, které si zaslouží“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…