Evropa v rukou Merkelové a Hollanda. Teď si v ní prý mohou dělat, co se jim zlíbí

29.06.2016 7:52

Komentátor Hospodářských novin Adam Černý se v dnešním vydání zamyslel nad novou Evropskou unií. Po odchodu Velké Británie je podle jeho názoru vše v rukou francouzsko-německého páru.

Evropa v rukou Merkelové a Hollanda. Teď si v ní prý mohou dělat, co se jim zlíbí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Pár německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Francoise Hollandea by podle všeho měl do určité míry určit nynější tempo a směr evropské integrace. Jak však Černý podotýká, Paříž má slabou ekonomiku, Berlín ztratil britského spojence. 

„Aliance Berlín–Paříž dlouhodobě trpí nerovnováhou podmíněnou anemickou francouzskou ekonomikou. Tato nerovnováha je příčinou toho, proč je sice patrná společná vůle předvést po britském referendu soudržnost Evropské unie a eurozóny zvláště, ale proč se obě klíčové země liší v názoru, jak toho dosáhnout,“ poznamenává Černý.

Následně si všímá toho, že například z Paříže, Říma či Madridu se ozývá volání po uvolnění dohodnutých striktních rozpočtových pravidel, německá kancléřka však k těmto apelům příliš vstřícná není. Chce vidět reformy umazávající rozpočtové schodky. 

„Překlenout tyto podstatné rozdíly bude ještě těžší v měsících, které Francie a Německo odpočítávají do prezidentských a parlamentních voleb v příštím roce. Jejich předehru je slyšet v desetibodovém návrhu německé sociální demokracie, se kterým se den před britským referendem vytasil předseda SPD Sigmar Gabriel a předseda Evropského parlamentu Martin Schulz a který počítá právě se změkčením Paktu stability,“ dodal Černý.

Ten následně dodává, že ona opatrnost se však nemůže změnit v nehybnost. „Pokud je Spojené království po rozhodnutí opustit Evropskou unii pod tlakem finančních trhů, tak stejné finanční trhy již nyní testují, zda Itálie není nejslabším článkem eurozóny. V minulých letech vybudované pojistky mohou pomoci, ale v rozjitřené atmosféře bude zapotřebí dát najevo, že měnová unie drží pohromadě a že to nemusí být velké, okázalé reformy,“ sdělil.

Česko bude dle jeho názoru nyní nuceno hledat spojence, jak dění v celé eurozóně ovlivnit. A to i v souvislosti s tím, že Polsko pod vedením Jaroslawa Kaczynského se zřejmě přikloní ke společné měně.

„V nynější kakofonii vyvolané vyhlídkou brexitu se nelze na žádnou vyhlídku stoprocentně spolehnout. Ale o klíčové úloze eurozóny, ať v jakémkoli smyslu, nemůže být pochyb. Ve změněné situaci musí Česko zvážit, kde má anebo může najít spojence. Jednu a možná jedinou výhodu snad má: až dosud se spolková kancléřka stavěla proti tomu, rozdělovat Evropskou unii do několika kategorií členství,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…