Evropané jsou prý málo obezřetní a Izraelce to znervózňuje. A pokud jde o Mossad...

22.10.2015 19:10

Blízkovýchodní zpravodaj České televize Jakub Szántó zavítal do čtvrtečního Interview ČT24. Popisoval, jaké to je natáčet na Blízkém východě reportáže, když kolem vás létají rakety a na vás kameny. Prozradil navíc, že Izraelci se necítí v Evropě úplně bezpečně, protože Evropané jsou mnohem méně obezřetní. Došlo i na izraelskou tajnou službu Mossad a uprchlíky.

Evropané jsou prý málo obezřetní a Izraelce to znervózňuje. A pokud jde o Mossad...
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

„Člověk musí být na místě, kde se něco děje,“ prozradil hned na úvod Szántó s tím, že se občas obává o život. Trvá ale na tom, že je to lepší, než sedět v Praze a přebírat zprávy zahraničních agentur. Ke své práci také občas využije plynovou masku a potřebuje s kameramanem dobré boty na útěk. Jak Palestina, tak Izrael dobře vědí, že se sebe navzájem v podstatě nezbaví, a potřebují získat pozornost médií. „A jak jinak než prostřednictvím médií. Takže oni dobře vědí, kdo jsme,“ doplnil host.

V Izraeli žije i s rodinou přes dva roky a jak on, tak ostatní členové rodiny se tam prý cítí bezpečně. Izraelci ale jsou na ohrožení zvyklí a setrvávají si na tom, že je nic nezlomí. Projevuje se to i tím, že se o odložený baťoh na zemi začínají do dvaceti vteřin zajímat kolemjdoucí nebo rovnou policista. Izraelci také velmi rádi cestují, ale v Evropě se necítí úplně bezpečně, protože obezřetnost je ve srovnání s Izraelem prakticky nulová,“ zaznělo z úst hosta.

 Slavný Mossad a uprchlíci

V zemi se navíc očekává, že se každý občan bude podílet na aktivní obraně či eliminaci útočníka, pokud si to situace žádá. Izraelcům by se tak mohlo zdát, že je život v Evropě trochu nudný. Szántó to však tak úplně nevidí a rád se jednoho dne do Česka vrátí.

Nakonec se zpravodaj ČT vyjádřil i k izraelské tajné službě Mossad a k uprchlíkům. Skutečné operace Mossadu a aureola, která kolem toho je, to jsou dvě rozdílné věci. „Podle mého odhadu má Mossad asi 1 100 až 1 200 lidí. Je to efektivní tajná služba, protože jí nic jiného nezbývá,“ konstatoval. I Mossad ale dělá chyby jako každá jiná tajná služba.

Pokud jde o uprchlíky, v táborech je prý ubíjí bezútěšnost, protože nemají nějakou perspektivu do budoucna. Proto míří do Evropy. Zpravodaj prozradil, že se jim snaží i pomáhat, ale nechtěl to příliš rozebírat. Dětem ale například vysvětluje, že toho nesmějí chtít k Vánocům tolik, protože jsou na světě děti, které nedostanou vůbec nic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…