Evropané, připravte se na válku! Vlivný ruský intelektuál vyslal hrozivá slova

19.09.2014 9:19

Ruský prozaik a esejista Michail Šiškin ve svém komentáři publikovaném v britském deníku The Guardian přirovnává Putinovu agresi k působení černých děr ve vesmíru a je přesvědčen, že se Evropa právě nyní nachází v předválečném stavu.

Evropané, připravte se na válku! Vlivný ruský intelektuál vyslal hrozivá slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

„Jako malého kluka mě při četbě populárně naučných věděckých časopisů děsily černé díry. Bylo pro mě nepředstavitelné si představit, že náš svět může být nasáván tak dlouho, až z něj nic nezbude. Přestal jsem se bát, až když jsem pochopil, že černé díry jsou naštěstí hodně daleko. Teď se však začínám obávat znovu. Černé díry jsou blízko nás, nasávají domy, silnice, auta, letadla, lidi a celé země. Rusko a Ukrajina jsou tam už také. Tyto díry ve vesmíru jsou duší jednoho velmi osamělého stárnoucího muže. Černé díry představují jeho strach,“ konstatuje melodramaticky Šiškin.

„Ruské televizní kanály se přes noc změnily z nástroje zábavy a dezinformací na zbraň hromadného ničení. Novináři se stali součástí výzbroje a co do důležitosti snad předčili i rakety. Vytvořili pohled na svět, který po nich oficiální státní propaganda žádala, aby mohla lépe ovládat ruský národ. Podle tohoto pohledu ukrajinští fašisté vedou válku, aby mohli na objednávku Západu zničit Rusko. Putin prohlásil s ironickým úsměvem, že na Krymu nejsou žádní ruští vojáci. Lidé na Západě se zděšeně a nechápavě ptali, jak může ruský prezident tváří tvář svému národu tak hanebněl lhát?“ pouští se Šiškin ostře do ruského prezidenta.

„Národ však jeho prohlášení nebral jako žádnou lež. Pro nás klamání nepřítele není smrtelným hříchem, ale naopak ctností. Také proto jsme skutečnost, že ruští vojáci na Krymu byli přítomni, přijali s takovou pýchou a nadšením. Vrátili jsme se zpátky do prolhaných sovětských časů. Víme, že lžeme a budeme lhát i nadále, abychom přežili. Je to taková nepsaná společenská smlouva s vládou. Vláda se bojí svého národa, tak mu lže. Národ se na té lží zase podílí, protože má strach z vlády. Lež se stala opět prostředkem pro přežití společností, která stojí na dvou pilířích – na násilí a strachu.“ upozorňuje ruský esejista na schizofrenní situaci.

Putin lže a každý s ním prý souhlasí

„Ale ani násilí a strach nemohou dostatečně vysvětlit takovou všeobjímající lež. Proč např. otec ruského výsadkáře, jenž přišel o nohy, napsal na Facebook, že syn jen plnil rozkazy a on je na něj za to pyšný? Ten nebohý muž si nechce připustit, že jeho syn šel zabíjet ukrajinské bratry a sestry a v žádném případě přitom nebránil svoji vlast. Jeho syn se stal pouze rukojmím muže panicky se obávajícího ztráty své moci. Jak by ten otec mohl přiznat, že jeho vlast je agresor a jeho syn fašista? Vlast je přece vždy na straně dobra. To je důvod, proč každý ví, že Putin lže, ale každý s jeho lží souhlasí,“ přemítá Šiškin.

„Když Putin řekne před západními poltiky do očí bijící lež, s potěšením a živým zájmem sleduje jejich zmatené a bezmocné reakce. Putin chce, aby před ním Kyjev padl na kolena, jako marnotratný syn žádající o otcovo odpuštění. Ruský prezident kalkuluje s tím, že Evropa sice bude ještě nějakou dobu jeho agresi kritizovat, ale po čase mu dovolí sousední Ukrajinu pohltit. Západní státy se domnívaly, že po uvalení sankcí se budou Rusové bouřit a nenáviděný Putinův režim se dostane do úzkých. To se však nestane,“ prorokuje Šiškin.

„Putin zároveň dobře ví, že Západ nepřekročí červenou čáru a nebude ochoten jít do přímé vojenské konfrontace s Ruskem. Pro lidskou mysl je těžké přepnout z poválečného na předválečné myšlení. Ruská média však svým konzumentům tento přechod velmi usnadňují. Rusko už je nyní fakticky ve válečném stavu se Západem, jen tento stav ještě nebyl oficiálně a veřejně vyhlášen. Rakve s padlými ruskými vojáky mezitím chodí z Ukrajiny téměř denně. Evropa zatím zaostává a stále se ještě raduje z předválečného míru,“ konstatuje Šiškin.

„Evropané zatím nejsou na novou realitu připraveni. Nechte nás na pokoji! Žádné dodávky zbraní na Ukrajinu. Nemůžeme přece začít třetí světovou válku kvůli nějakému Mariupolu! Je to jen proto, že Američané chtějí, abychom se hádali s Rusy! Je to všechno vina amerických imperialistů a evropských byrokratů! Proč přicházet se sankcemi, které ublíží i nám samotným? Francouzi jsou připraveni vyjít do ulic na protest proti americkému rozhodnutí, která nutí Francii, aby upustila od prodeje zbraní do Ruska. A možná, že jsou v Kyjevě u moci skutečně fašisté? Je možné, že vše začalo jako lidové povstání, ale pak se otěží chopila nacisická junta. Tak proč bychom je měli podporovat a jít proti Rusům? Putin nabízí klid! My chceme mír!“ vypíchl Šiškin některé názory Evropanů.

„Putinovy propočty jsou takřka bezchybné. Je mnohem pravděpodobnější, že obyvatelé západního světa se budou obávat ekonomických dopadů sankcí i případné války a v příštích volbách zvolí politiky, kteří budou vůči Putinvě přátelštější, než že v Ruskou vypuknou masové protesty proti snižování životní úrovně a růstu cen potravin. Putin nabídl Evropě společenskou smlouvu a jak na ni budou přibývat souhlasné podpisy, bude se černá díra zvětšovat. Všichni autoři těchto podpisů by si měli uvědomit, že z poválečné Evropy se nyní stává Evropa předválečná,“ varuje v závěru ruský publicista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…