Evropě hrozí válka, varuje Jaroslav Bašta. Kvůli jejím elitám

19.03.2017 7:38

Někdejší diplomat v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta zhodnotil v komentáři pro První zprávy.cz mezinárodní situaci a pronesl hrozivá slova. Zatímco se budou Čína a Spojené státy dál rozvíjet, v Evropě hrozí válka.

Evropě hrozí válka, varuje Jaroslav Bašta. Kvůli jejím elitám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý velvyslanec v Moskvě a Kyjevě Jaroslav Bašta

Bipolární svět, který se zrodil po druhé světové válce, se mění v multipolární. Čína sílí, Spojené státy obnovují svou infrastrukturu, ale Evropě podle Bašty hrozí velký problém. Evropané totiž nejsou připraveni na to, co na ně může udeřit z Afriky či z Blízkého východu.

„Hrozbám, které odtamtud v současné době přicházejí, západní Evropa nečelila už dlouhá staletí, některým možná od doby stěhování národů. A ohrožují ji jen proto, že na ně není připravená. Budoucí konflikt si opravdu zaslouží označení hybridní či asymetrická válka. Válka zločinců proti lidem dbalým zákona, zkušených a ozbrojených proti bezbranným, chudých proti bohatým, mladých proti starým. Pokud si někdo myslí, že není možné, aby to na předměstích Paříže, v Bruselu nebo v Marseille jednou vypadalo tak jako kdysi v Bejrútu nebo Sarajevu, či dnes v Mosulu nebo Rakká, má buď malou představivost, nebo je bytostný optimista,“ píše varovně Bašta.

Celý komentář naleznete zde.

Ačkoli si mnoho komentátorů po nizozemských volbách oddechlo, že nevyhrál nacionalista Geert Wilders, ale Bašta připomíná, že tento politik posílil, zatímco středové strany propadly, což dokazuje, že se evropská společnost polarizuje. Projevuje se to např. v otázce migrace, ale uprchlická vlna prý není tím hlavním  problémem pro Evropu.

„Problémem totiž není migrace, dokonce ani islamismus. Evropskou civilizaci jako takovou nejvíce ohrožují její současné elity, které ustupují násilí všeho druhu. Výrostkům na předměstích tolerují obchodování s drogami, vandalismus, napadání policie, zapalování aut a škol, nevystupují proti radikálním kazatelům hlásajícím nenávist, nevadí jim veřejně hlásaný antisemitismus a útoky na křesťanské symboly. Popírají existenci no go zón, aby nemuseli konat. Převažující trend v celé EU představuje skutečnost, že stát svou autoritu uplatňuje jen vůči těm, kdož platí daně a poslouchají zákony, násilníkům jde z cesty,“ shrnuje Bašta.

Pokud se elity neprobudí, nebo se nevymění, Evropa se prý válce zřejmě nevyhne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…