Evropou prý obchází strašidlo. Přečtěte si, kde všude mají protiimigrantské strany nakročeno k úspěchu

14.10.2015 16:44

Uprchlická krize má pro Evropu mnoho důsledků a jedním z těch nejviditelnějších je vzestup pravicových protiimigrantských stran k moci. V Rakousku nyní proběhly volby a mohlo se tak stát první zemí s krajně pravicovou vládou v metropoli. Není však jediné, kde extrémní pravice pomalu, ale jistě nabírá politické body.

Evropou prý obchází strašidlo. Přečtěte si, kde všude mají protiimigrantské strany nakročeno k úspěchu
Foto: Peter Števkov
Popisek: Pochod imigrantů

Rakouští sociální demokraté dosáhli těsného vítězství ve volbách do vídeňského zastupitelstva. Jejich dosavadní preference klesly téměř o pět procent od posledních voleb, přesto se jim však podařilo porazit krajně pravicovou Svobodnou stranu bývalého zubaře Heinz-Christiana Stracheho.

Stracheho populistická strana zažila v poslední době strmý vzestup volebních preferencí a neměla příliš daleko k tomu, aby převzala vládu nad Vídní, kde již od druhé světové války na radnici úřadovaly sociální demokraté. Ti získali necelých 40 procent hlasů, příčemž Svobodná strana dosáhla celých 32 procent.

Strache přitom popisuje uprchlíky jako zločince a teroristy a chce, po vzoru Maďarska, vystavět na rakouských hranicích zeď. Dosavadní obvinění z rasismu a fanatismu zazdil tím, že prý jí kebab. „Máme křesťanskou kulturu a chceme tuto křesťanskou kulturu uchovat pro naše děti,“ řekl Strache a přesto, že ve volbách nevyhrál, dodal: „Nikdo nebude moct znevažovat naše dnešní úspěchy.“

Rakousko však není zdaleka jediná země, kde je pravice na vzestupu. „I přes vcelku odvážnou politiku německé kancléřky Angely Merkelové, která je pro vpuštění statisíců syrských uprchlíků do Evropy, se na situaci chce přiživit nejedno protiimigrantské a protimuslimské hnutí.“ A na Merkelovou již na demonstraci v Drážďanech čekala šibenice, kterou postavilo hnutí Pegida.

Protiislámské hnutí Pegida se po několikaměsíční odmlce opět vydalo do ulic v hojném počtu několika tisíc lidí. Opět vzplály protiuprchlické vášně a s rostoucí nedůvěrou a strachem lidí z Merkelové a uprchlíků došlo i na šibenici.

V Nizozemsku mezitím sílí strana PVV kontroverzního demagoga Geerta Wilderse, který je jedním z nejhlasitějších odpůrců pomoci uprchlíkům. Během jednoho proslovu v parlamentu stihl Nizozemsko varovat před „tsunami islámských azylantů“ a uprchlíky popsat jako „testosteronové bomby“, jež jsou hrozbou pro „naše děvčata“. Wildersova rétorika sice čelí kritice jeho politických oponentů, rozhodně mu však nebrání sbírat další politické body a upevňovat svou pozici jedné z nejsilnějších nizozemských parlamentních stran.

Na jihu Evropy, v Řecku, přitom posílila neonacistická strana Zlatý úsvit, která i přes mnohá obvinění i odsouzení svých členů z napadení a dokonce i vraždy, je se sedmi procenty volebních preferencí třetí nejsilnější stranou řeckého parlamentu a již má svoji pevnou voličskou základnu.

Nemluvě o Maďarsku, kde pravicovou politiku upevňuje premiér Viktor Orbán a mnozí jej následují. Starosta maďarského města Asotthalom László Toroczkai nedávno nechal natočit video jak vystřižené z akčního filmu, jehož cílem je odradit uprchlíky od cesty do Maďarska. Ve videu doporučuje uprchlíkům jít do Německa kratší cestou skrze Srbsko a Chorvatsko a varuje je před následky vstupu na maďarskou půdu. „Maďarsko je špatná volba. Assothalom je nejhorší,“ promlouvá v závěru videa do kamery.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…