Evropou se prý toulají uprchlé děti i mladiství

23.08.2015 19:22

Ačkoli se často říká, že mezi uprchlíky nenajdeme děti a ženy, česká zkušenost dokazuje, že to není pravda. Jen od 15. července tohoto roku prošlo výchovným zařízením Klíčov na pražském Proseku na dvacet mladistvých klientů z Afghánistánu či Sýrie. Jsou prý zdraví a slušní, jen využijí první možné příležitosti a snaží se utéct dál na západ.

Evropou se prý toulají uprchlé děti i mladiství
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Podle informací deníku Právo se Česká republika umí postarat i o mladistvé uprchlíky, kteří sami putují Evropou. Pocházejí ze Sýrie, Afghánistánu i jiných zemí a buď míří za příbuznými, nebo se od nich oddělili během strastiplné cesty. Stejně jako dospělí běženci odmítají i mladiství uprchlíci v Česku zůstat. Jsou zdraví, slušně vychovaní a jejich hlavní starostí je, aby už byli pryč.

„Uteklo deset klientů, tři byli chyceni, zbytek jsme už neviděli. Ani jeden z mladíků nepožádal u nás o mezinárodní ochranu a při rozhovorech uvedli, že v ČR zůstat nechtějí,“ popsal ředitel ústavu Klíčov Patrik Matoušů. Doplnil však také, že se noví klienti začínají učit česky, a dokud je nepustíte ven, podřizují se zdejšímu režimu.

S ohledem na to, že mladistvé nelze „držet v klecích“, je třeba počítat s tím, že se pokusí o útěk, jakmile jim jsou povoleny vycházky mimo areál zařízení.

Jsou známy také případy, kdy se již plnoletí běženci prohlašovali za mladší, aby se nedostali do klasického dobře střeženého zařízení pro uprchlíky, a měli tak lepší šanci na úspěch. Při lékařské prohlídce však lékaři věk uprchlíka zpravidla odhalí. Ve sporných případech se úřady přiklánějí k tomu, že je prověřovaný nezletilý.

V této souvislosti se sluší připomenout stížnosti lidskoprávních organizací v Německu, které tvrdí, že jsou uprchlíci dehonestováni, neboť jim jsou k přesnějšímu určení věku zkoumány např. i genitálie, což může být vnímáno jako ponižující. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…