Evropská civilizace je přeregulovaná. Velký projekt typu jaderné elektrárny je dnes skoro nadlidský úkol, varovala z ČT Dana Drábová

26.04.2017 19:32

Nejen o jejím působení ve středočeském krajském zastupitelstvu, ale především o otázkách spojených s jejím působením ve Státním úřadě pro jadernou bezpečnost se rozmluvila v pořadu Interview ČT24 Dana Drábová.

Evropská civilizace je přeregulovaná. Velký projekt typu jaderné elektrárny je dnes skoro nadlidský úkol, varovala z ČT Dana Drábová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

„Když už jsem to vydržela tak dlouho, tak už to těch pár dní vydržím, než pan ministr tu neslučitelnost vysloví. Bylo by pro mě jednodušší rezignovat, nicméně...,“ poznamenala k současnému sporu ohledně neslučitelnosti mandátu krajské zastupitelky ve Středočeském kraji a její funkce předsedkyně SÚJB Drábová. V rozporu je služební a volební zákon, Drábová se sice domnívá, že ministr opravdu vysloví neslučitelnost mandátu, ale doufá, že vedení hnutí STAN, za něž kandidovala, se domůže nějakého autoritativního výkladu. Kvůli budoucnosti.

„Nepočítám ale s tím, že se do té funkce vrátím,“ dodala.

Další téma pak souviselo s výkonem její funkce předsedkyně SÚJB. „Následky černobylské havárie jsou dodnes ekonomicky vyčerpávající pro ty země. A to možná je horší důsledek než ta radiace sama,“ podotkla Drábová ke dnešnímu výročí 31 let od černobylské havárie. „Ukrajinská vláda zatím nemá plán, co s tou zónou bude dělat. Vyslovují se úvahy o skládce odpadů, o sluneční elektrárně,“ poznamenala.

„Jaderná energetika je od samého začátku velmi konzervativní a velmi zaměřená na bezpečnost. Černobyl znamenal přelom v pohledu na to, co může člověk. Další věc, kterou Černobyl přinesl – byl to velmi specifický reaktor bez řady modifikovaných prvků. V každém případě ty bezpečnostní prvky a absence toho, čemu se říká ochranná obálka, situaci zhoršily,“ míní Drábová.

Drábová následně zkritizovala, že Evropa nezvládá velké infrastrukturní projekty. „Evropská civilizace se obecně dostala do stadia překomplikovanosti a přeregulovatelnosti všeho, že ten legislativní proces je neuvěřitelně dlouhý,“ zmínila Drábová.

Závěrem se pak vyjádřila i k situaci v Severní Koreji a jaderným zbraním. „Já doufám, že jaderné zbraně budou nadále plnit úlohu, kterou plnily za studené války. To znamená úlohu odstrašující. Každý, kdo by je chtěl použít, si musí uvědomit, že není jediný, kdo je má. Soudnost vládců Severní Koreje je však pro mě trochu pochybná,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…