Evropská komise očekává, že česká ekonomika letos poroste o 2,5 procenta

05.05.2015 12:27

Česká ekonomika poroste v letošním roce o 2,5 procenta, příští rok její tempo zrychlí na 2,6 procenta, uvedla dnes Evropská komise. Její jarní makroekonomická předpověď se tak v tomto ohledu neliší od údajů z předpovědi zimní. Deficit veřejných financí by měl v Česku letos dosáhnout dvou procent, v příštím roce pak 1,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP), uvádí komise.

Evropská komise očekává, že česká ekonomika letos poroste o 2,5 procenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Míru inflace komise na letošní rok předpovídá na 0,2 procenta, v příštím roce na 1,4 procenta. 
   
Proti zimní předpovědi, publikované v únoru, nyní komise mírně zhoršila údaj o výkonu českého hospodářství za loňský rok. Podle dnešních údajů loni rostl HDP o dvě procenta, v zimě komise hovořila o posílení ekonomiky o 2,3 procenta. Viditelnou korekcí je nový údaj o míře inflace, v únoru ji komise pro letošek ještě odhadovala na 0,8 procenta. 
   
Dnes zveřejněná evropská předpověď vývoje české ekonomiky se tak v zásadě shoduje s údaji, které na základě prognóz 20 českých odborných institucí zveřejnilo 20. dubna české ministerstvo financí. I podle těchto čísel má česká ekonomika v příštích letech růst tempem okolo 2,5 procenta ročně. Průzkum pro letošek předpovídá 2,4 procenta, pro rok příští a rok 2017 pak 2,6 procenta. Samotné ministerstvo bylo o něco optimističtější a předpovídalo růst 2,7 procenta, Česká národní banka (ČNB) v únoru počítala se zvýšením HDP o 2,6 procenta. 
   
Evropská komise předpokládá, že hlavní vliv na vývoj českého hospodářství bude mít v letošním roce domácí poptávka. Export má mít kladný vliv až v příštím roce, kdy by se měla zlepšit situace vnějšího prostředí. 
   
Data potvrzují, že výrazný podíl na růstu české ekonomiky mají investice, loni se zvýšily o 4,5 procenta po propadu o 4,4 procenta v roce 2013. Materiál připomíná silný nárůst veřejných investic, který je důsledkem obnovených vládních snah dočerpat a využít evropské prostředky z končícího víceletého finančního období. 
   
Inflace byla loni v České republice 0,4 procenta, tedy nízká i přes intervenci, kterou na podzim roku 2013 provedla ČNB, uvádí komise. Míra inflace se dál snížila na konci loňského roku, především v důsledku poklesu cen ropy. Ten má dál trvat a spolu s poklesem cen dalších komodit bude mít na inflaci vliv i v letošním roce. Letos by podle komise měla být inflace 0,4 procenta, pro příští rok očekává její růst na 1,4 procenta. 
   
Ministerstvo financí před měsícem ve své prognóze počítalo pro letošek i pro příští rok s růstem cen v zásadě podobným - letos o 0,3 procenta, příští rok o 1,5 procenta. 
   
Deficit by se měl letos podle komise udržet na dvou procentech HDP. Příjmy rozpočtu negativně ovlivní znovuzavedení daňových úlev pro pracující důchodce a rodiny s více než dvěma dětmi i třetí sazba daně z přidané hodnoty (DPH) na knihy, léky a dětskou výživu. Zvýšit by se podle názoru evropských odborníků měly příjmy ze spotřební daně na tabák. Komise očekává vyšší vládní spotřebu v důsledku růstu platů ve veřejném sektoru, sociální výdaje zatíží indexace penzí. 
   
Očekávané snížení deficitu na úroveň 1,5 procenta HDP v roce 2016 komise zdůvodňuje zlepšením makroekonomického prostředí a poklesem veřejných investic. Prognóza nepočítá s plánovanými, ale zatím nepřijatými opatřeními, která by měla zlepšit výběr daní. 
   
Poptávku v České republice podle prognózy posiluje zlepšení situace na pracovním trhu, kde se podle evropských statistik v posledním čtvrtletí loňského roku snížila nezaměstnanost na 5,8 procenta. Růst platů předstihl růst cen, a soukromá spotřeba tak loni posílila o 1,4 procenta. Pokles nezaměstnanosti sice poněkud ztíží situaci na pracovním trhu, platy ale mají dál růst asi o tři procenta ročně. To by podle komise mělo napomoci dalšímu růstu soukromé spotřeby o 2,3 procenta v letošním a o 2,6 procenta v příštím roce. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marián Stepanović

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…