Evropská komise ocenila novináře. Tento týden spáchal teroristický útok

08.06.2017 9:41

V souvislosti s útokem kladivem u katedrály Notre-Dame vyplouvají na světlo závažné informace. Za pachatele byl označen Alžířan se švédským pasem, který působil ve Švédsku jako oceňovaný novinář.

Evropská komise ocenila novináře. Tento týden spáchal teroristický útok
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Incident z Notre-Dame ukazuje, že teroristický útok ve dnešní Evropě může spáchat z řad příslušníků muslimské menšiny v podstatě kdokoli. Nemusí jít nutně o jedince, který nemá zaměstnání a je snadným terčem pro náboráře ISIS. Nezáleží na věku, povolání, společenském statusu ani úspěšnosti integrace. Jednou jde o nadějného studenta či o spořádaného otce od rodiny a jindy zase teroristický útok zorganizuje ve svém okolí oblíbený muslim, který zdraví starší sousedy a pomáhám jim s nákupními taškami.

Prozatím se však nestalo, aby teroristický útok spáchal novinář, který získal cenu od vrcholných orgánů Evropské unie. U katedrály Notre-Dame zaútočil na francouzského policistu čtyřicetiletý Švéd alžírského původu Farid Ikken. Dlouhá léta umírněný muslim se pokusil ochránce zákona zavraždit brutálním způsobem a k tomu navíc jako smyslu zbavený opakoval „To je za Sýrii“. Se zjevným odkazem na podporu Islámského státu.

Policista byl sice při zbabělém útoku zraněn, ale jeho život není ohrožen. O chvíli později byl „švédský“ radikál zastřelen jedním z kolegů zraněného policisty. K velkému překvapení švédské veřejnosti se ukázalo, že vrah má nejenom švédské občanství, ale jedná se dále o oceňovaného novináře na volné noze, který v nedávné minulosti pracoval pro švédský rozhlas a dále pro několik vlivných časopisů a internetových serverů.

A aby toho nebylo málo, tak Ikken v roce 2009 získal prestižní ocenění od Evropské komise za boj proti diskriminaci. Také další informace o jeho životě ukazují, že byl švédský Alžířan symbolem úspěšné integrace. Ve Švédsku získal magisterský titul na univerzitě a zpravodajské služby neměly žádné informace, že by byl Ikken napojen na muslimské radikální kruhy. Jeho životní příběh ukazuje, že hranice mezi umírněným a radikálním muslimem je velmi úzká.

V samotném Švédsku se hlásí k islámu asi půl milionu lidí. Je tedy jen otázkou času, kdo z nich bude následovat příkladu Ikkena. Obdobná je situace i v dalších západoevropských zemích. V Rakousku žije podle informací úřadů nejméně 700 000 muslimů, tedy přibližně 10 % populace. Ve Francii se odhaduje počet muslimů asi na šest milionů, ve Velké Británii potom žijí asi tři miliony muslimů, v Německu mezi čtyřmi až pěti miliony.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…