Evropská komise šetří vyřazení Arevy z tendru na Temelín, Praha jí poslala podklady

06.01.2014 13:27

Česká strana předala v prosinci přinejmenším část podkladů, které o měsíc dříve žádala Evropská komise kvůli svému šetření okolností vyřazení francouzské firmy Areva z výběrového řízení na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně. Uvedl to aparát eurokomisaře pro vnitřní trh a služby Michela Barniera s tím, že odborníci komise nyní tyto dokumenty analyzují.

Evropská komise šetří vyřazení Arevy z tendru na Temelín, Praha jí poslala podklady
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

"V termínu jsme Evropské komisi předali podklady, které vláda ve své kompetenci předat může," potvrdil bez dalších podrobností také český velvyslanec při EU Martin Povejšil.

Česká republika ale, podle vyjádření dalšího o věci dobře informovaného diplomata, dál trvá na tom, že na určité požadované dokumenty nemá Evropská komise právo. Praha přitom argumentuje judikaturou Soudního dvora EU, podle níž nemůže mít komise nárok na přístup k důvěrným informacím v obchodním styku.

Areva si po svém vyloučení z tendru stěžovala u Evropské komise, která v EU dohlíží na uplatňování pravidel hospodářské soutěže. Komise pro to, aby mohla o stížnosti rozhodnout, chce znát kritéria, podle kterých Česko francouzského uchazeče ze zakázky vyřadilo.

Počátkem loňského listopadu proto požádala Prahu o dodatečné informace okolo tendru a rozhodnutí o Arevě. EK přitom podle Českého rozhlasu pohrozila řízením o porušení povinnosti loajální spolupráce, které může vést až k žalobě u unijního soudu.

Barnierova mluvčí Chantal Hughesová loni před novináři zdůrazňovala, že věc je ve "velmi předběžném" prověřování už od prosince 2012 a Evropská komise s ČR kvůli Arevě žádné řízení pro porušování evropských pravidel nevede. Připustila ale také, že komise si možnost formálního jednání o porušení evropského práva nechává otevřenou, pokud by došla k závěru, že taková situace nastala. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…