Evropská kurvička za naše peníze. Šéf Jakuba Jandy vykládal na ČT, že i po útocích v Mnichově musíme být humanističtí, a mnozí se neudrželi

23.07.2016 8:48

Evropské hodnoty jako osobní svoboda, rovnoprávnost a důstojnost musí být zachovány i v situaci, kdy Evropu ohrožují teroristé. A k rozkladu společného fungování Evropské unie dochází kvůli nacionalistickým stranám, které zneužívají současných problémů. Takové názory zaznívaly z obrazovky ČT v době, kdy v Mnichově ještě probíhal policejní zásah ke zneškodnění teroristy, který v obchoďáku vystřílel devět lidí. Jejich původcem byl Radko Hokovský, ředitel think-tanku Evropské hodnoty. Moc popularity svým vystoupením podle všeho nezískal.

Evropská kurvička za naše peníze. Šéf Jakuba Jandy vykládal na ČT, že i po útocích v Mnichově musíme být humanističtí, a mnozí se neudrželi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Radko Hokovský, ředitel think-tanku Evropské hodnoty (známého spíše ve spojení s jeho mediálně vděčným zástupcem Jakubem Jandou), vystoupil v době, kdy v Mnichově ještě sčítali mrtvé, v Událostech, komentářích. Jeho vystoupení spočívalo v upozornění, že evropskými hodnotami je především humanismus, a pokud chceme zůstat Evropany, neměli bychom tyto své hodnoty ztrácet ani za těchto vypjatých okolností.

„Evropské hodnoty jsou dnes pod palbou. A to bez ohledu na motiv těch útočníků. Ať už to byli islamisté, nebo pravicoví radikálové, tak je to prostě nárůst radikalizace,“ vysvětloval. Nejde prý rozhodně jenom o islamisty. „Dříve nebo později přijde i radikalizace na extrémně pravicové, nacionalistické, neonacistické straně,“ varoval.

Mainstream podle něj oslabuje, protože nedokáže vysvětlit veřejnosti, jak za její bezpečnost bojuje. „Jsou to naopak všichni ti populisté a extremisté, kteří říkají, že to musí tvrdě potlačit,“ jmenoval, ty, kteří budou situace politicky zneužívat.

To už bylo moc i na moderátora, který se ptal, zda ony „evropské hodnoty“, zejména neochota použít sílu, nejsou vlastně součástí problému. „Byla tu taky určitá štítivost nazývat náboženství náboženstvím, a posedlost tím, že jsme všichni lidé jedné krve,“ namítal David Borek s tím, že tato hezká idea může být v současných těžkých časech problematická.

Hokovský spustil svůj výklad: „Liberální demokracie, otevřená společnost, hodnoty osobní svobody a rovnoprávnost – to jsou evropské hodnoty...“. Moderátorovi to přece jen nedalo a připomněl, že za druhé světové války USA internovaly na svém území žijící Japonce, protože s Japonskem válčily.

Hokovský to lehce podrážděně odmítl. „To nemění nic na tom, co říkám. Osobní svoboda, rovnoprávnost, důstojnost – to jsou ty evropské hodnoty. A ty nám samy o sobě rozhodně nebrání, abychom efektivně jednali proti útočníkům,“ uzavřel kategoricky.

Později v pořadu ještě moderátora proškolil, že když se obává roztříštění Evropy a toho, že si v důsledku ohrožení budou chtít evropské země zajišťovat svou bezpečnost samy, tak dává dohromady věci, které nemusejí jít proti sobě. „K uzavírání národů nebo jiných jednotek do sebe skutečně dochází. Ale to souvisí s tou rostoucí podporou nacionalistických stran, které odmítají evropskou integraci,“ objasnil své příčiny rozkladu EU. Pak ještě varoval, že pokud se například Marine Le Penová stane příští rok francouzskou prezidentkou, může stáhnout francouzské jednotky z Afriky a všech dalších světových regionů a nechat je napospas.

Kdybyste raději pozvali Svaz včelařů...

Na jeho vystoupení rozčíleně reagoval například šéfredaktor MF DNES Jaroslav Plesl. Ten se podivil: „Proč proboha pořád zvou do ČT ty žvanily z Evropských hodnot? Vzdyť ty lidi vůbec netuší, co se děje, a za grant napíšou cokoli,“ myslí si. Jedná se podle něj o výsměch koncesionářům. Úplně stejnou úlohu by prý v diskusi dokázali sehrát jiní zástupci občanské společnosti. „Proč radši nepozvou někoho ze Svazu včelařů? Hodnotu by to mělo mnohem vyšší,“ myslí si šéfredaktor.

Ještě méně se s ředitelem Evropských hodnot páral známý pravicový glosátor a člen vedení Alternativy pro Českou republiku Petr Štěpánek: „Taky se vám po těle vždycky rozlije takový hřejivý pocit z dobře investovaných peněz, respektive že to každoměsíční televizní výpalné ve výši 135,- Kč je skvělá věc, neboť složitosti dnešního světa vám v přímém televizním přenosu ČT24 vysvětlí eurosvazák z neziskovky jménem Evropské hodnoty?“ ptal se čtenářů na svém Facebooku s tím, že takovýhle systém nemá chybu. „Svazáckou kurvičku si zaplatíme prostřednictvím Evropské unie a Českou televizi přímo. A to se vyplatí,“ uzavřel.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …