Evropská „ministryně zahraničí“ nejen o IS: Jak si můžete myslet, že se obejdeme bez EU?

22.11.2015 6:58

Šéfka unijní diplomacie Italka Federica Mogheriniová poskytla rozhovor belgickému deníku De Standaard. Ačkoli v sobotu v Bruselu stálo metro a město ovládl strach z teroru ne nepodobnému tomu v Paříži, politička věří, že se nakonec podaří Islámský stát porazit. Povede se to ale jen EU jako celku. Mogheriniová nechápe, jak si mohou někteří politici myslet, že globální problémy dneška vyřeší bez vzájemné spolupráce.

Evropská „ministryně zahraničí“ nejen o IS: Jak si můžete myslet, že se obejdeme bez EU?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Islámský stát musíme porazit politicky. Myslí si to Šéfka unijní diplomacie Italka Federica Mogheriniová, která vkládá naděje do posledních schůzek ve Vídni. Jestliže se díky nim postupně podaří stabilizovat situaci v Sýrii, bude to důležitý krok. Český překlad rozhovoru pro De Standaard přináší server Týden.cz.

Politička v něm mimo jiné říká, že na porážce islamistů je třeba spolupracovat s arabskými partnery i s Ruskem. Ačkoli se pohledy Bruselu a Moskvy rozcházejí v tom, co bude dál se syrským diktátorem Bašárem Asadem, shodnou se na tom, že je třeba Islámský stát porazit. Nijak to prý ale neovlivní unijní pohled na dění na Ukrajině. Tam budou Evropští politici trvat na plnění dohod z Minsku.

V této době není jednoduché přemýšlet racionálně

Spolupracovat musejí i jednotlivé státy EU. „Samozřejmě jsou i lidé, kteří myšlenku na jednotnou Evropu už opustili. Ale jak mohou zastávat názor, že jedna osamocená země bez spolupráce ostatních je schopna vyřešit takové výzvy, jako jsou migrace, terorismus, potírání chudoby nebo změny klimatu? Jak lze něco takového efektivně řešit bez spolupráce s ostatními? Řeči politiků o tom, že bychom se měli zaměřit každý na své vlastní zájmy, mohou být odpovědí na okamžité strachy. Ale v konfrontaci s velkými otázkami naší doby musejí i tito politici uznat, že řešení lze nalézt pouze ve velkém měřítku a ve spolupráci s ostatními. Není v našem zájmu roztříštit se opět na malé identity. V této době není jednoduché přemýšlet racionálně, ale je to přitom to nejcennější, co můžeme udělat: mít před očima dlouhodobé zájmy našich národů,“ zdůrazňuje politička.

Tato spolupráce musí zahrnovat i vydání peněz na stůl. Státy jako Libanon nebo Turecko, ale i africké země řeší podstatně rozsáhlejší uprchlickou krizi než my tady v Evropě. A co by se stalo, kdyby se třeba Libanon zhroutil pod tlakem obrovského množství uprchlíků? Krize by se mnohonásobně zhoršila. Ten, kdo říká, že uplácíme Afriku či Blízký východ, to chápe špatně. My investujeme do rozvojové pomoci v těchto zemích, protože je to oboustranně výhodné. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…