Evropská unie zemře hlady. A říká to muž, který jí kdysi velel

23.08.2015 12:07

Někdejší předseda Evropské komise Romano Prodi pronesl varovná slova v rozhovoru pro italský server. EU podle jeho názoru tiše umírá během svého přešlapování na místě. Zatímco okolní svět se vyvíjí, osmadvacítka není schopná řešit své problémy a to ji zabíjí, Prodi v této souvislosti zmiňuje Řecko krizi, uprchlíky mířící na starý kontinent i Ukrajinu.

Evropská unie zemře hlady. A říká to muž, který jí kdysi velel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

„Je nutné začít znovu mluvit o politice, protože jinak se již nelze posunout kupředu. Takže Evropa zemře. Zemře hlady. Umírá tiše. Zemře, protože jiné země na světě dosahují pozoruhodného pokroku a my jsme se zastavili. Zemřeme, protože jiné ekonomiky se rozvíjejí, a my se nemůžeme ani rozhodnout, jak ovlivnit naše domovy,“ konstatoval někdejší předseda Evropské komise Romano Prodi v rozhovoru, který uveřejnil server katolického deníku Avvenire. EK vedl v letech 1999 až 2004.

Ukazuje se to např. na Ukrajině, kde se ve skutečnosti hraje o vztah EU a Ruska, ale dominantní roli nehraje Evropská unie, nýbrž Spojené státy. Prodi zdůrazňuje, že není odpůrcem Spojených států, ale s nelibostí sleduje, jak se Evropa vytrácí ze světové scény. Světu dominují americké společnosti jako Google nebo čínské společnosti jako Alibaba. Kde je nějaká dominantní evropská firma, ptá se někdejší politik.

Evropským politikům scházejí dlouhodobé vize, ohlížejí se prý jen na veřejné mínění a snaží se vylepšovat svou popularitu ze dne na den. Německo sice už poněkud prozřelo a pomalu mění svůj postoj, ale ve vztahu k řecké krizi si podle Prodiho musíme uvědomit, že mezi Německem a Evropskou unií není rovnítko, přestože by si to Němci možná přáli. Nesmíme dopustit, aby se snad z ostatních států staly jen německé satelity.

Celý text v italštině najdete zde

Zabráníme tomu tím, že Řecku skutečně pomůžeme, pomůžeme mu zpět k ekonomickému růstu. Někdejší vrcholný italský politik dosavadní postup v řecké krizi přirovnal k nemocnému, kterému je podáván aspirin místo tolik potřebných antibiotik.

Pár slov poznamenal i na adresu OSN a uprchlické krize. Je prý dalek toho, aby Organizaci spojených národů odsuzoval, neboť ví, že má prakticky svázané ruce. Moc rozhodnout leží ve skutečnosti v Radě bezpečnosti. Uprchlickou krizi je třeba řešit s rozvahou a nedbat na hlasy populistů, kteří jen zneužívají zoufalství lidí. Nebude to snadné, ale k uprchlíkům se podle Prodiho musíme chovat jako k lidským bytostem, kteří si zaslouží naši pomoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…