Evropská unie zřejmě v pátek spustí další sankce proti Rusku

11.09.2014 15:42

Evropská unie velmi pravděpodobně už v pátek spustí přísnější protiruské sankce kvůli ukrajinské krizi. Ve čtvrtek se na tom podle diplomatických zdrojů dohodli velvyslanci unijních zemí. Do konce října by nicméně mohlo dojít přehodnocení úrovně protiruských sankcí, vše bude záležet na vývoji na východní Ukrajině.

Evropská unie zřejmě v pátek spustí další sankce proti Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Přesnou podobu tvrdších sankcí dohodli před týdnem velvyslanci EU, členské země se na nich shodly v pondělí. Sankce by například měly ruským státním ropným firmám ztížit přístup na evropské finanční trhy. Více také omezí export zboží z EU do Ruska. Rozšířit by se také měl seznam osob a firem, kterým EU zmrazila majetek a zakázala vstup.

Faktické spuštění nových omezení, kterým je jejich publikace v oficiálním věstníku, ale bylo v pondělí o "několik dní" odloženo s ohledem na příměří panující nyní na východě Ukrajiny. Podle dnešní dohody diplomatů by měla být podoba sankcí publikována už v pátek.

Ještě dnes by přitom měl k sankcím vydat své prohlášení předseda Evropské rady Herman Van Rompuy. V něm by měl podle diplomatů dát najevo, že sankce mohou být přehodnoceny právě ve světle vývoje na Ukrajině samotné a ruského přístupu k řešení krize.

Moskva už před několika dny na možné nové kolo evropských sankcí reagovala hrozbou "asymetrické odpovědi". Ruský premiér Dmitrij Medveděv naznačil, že by mohly být postiženy západní letecké linky využívající ruského vzdušného prostoru.

reklama

autor: luš, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…