Evropská věrchuška je úplně mimo realitu, hrozí vzpoura davů. Ale opravdová, varuje Václav Klaus

07.08.2016 19:52

Exprezident Václav Klaus pronesl hrozivá slova. Je přesvědčen, že se blíží válka. Válka mezi evropskými elitami a obyčejnými lidmi, protože propast mezi těmito dvěma skupinami populace je stále větší.

Evropská věrchuška je úplně mimo realitu, hrozí vzpoura davů. Ale opravdová, varuje Václav Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Václav Klaus odmítá myšlenku, že bychom byli ve válce, což prohlásil francouzský prezident na adresu Islámského státu poté, co byl přímo v kostele bestiálně zavražděn šestaosmdesátiletý katolický kněz.

„No, tak já nejsem pro nadsázky tohoto typu. Pokud to není použito jen jako lehce míněný slovní obrat. Ve válce prostě určitě nejsme. A jestli jsme ve válce, tak ve válce – a tady bych ten obrat použil – sami se sebou v Evropě. Došlo k obrovskému rozpolcení mlčící většiny zdravě uvažujících lidí s evropskými, hodí se mi to ruské slovo, věrchuškami, s evropskou elitou. Ano, tady se schyluje k válce a tato válka může mít skutečně dalekosáhlé důsledky. Ve svých projevech připomínám slavnou, sto let starou knížku La rebelión de las masas (Vzpoura davů) španělského myslitele Josého Ortegy y Gasseta. A říkám: vidím, že rozpor mezi těmito dvěma skupinami lidí hrozí vypuknutím jisté la rebelión de las masas,“ varovala bývalá hlava státu v rozhovoru pro server Týden.cz  

Celý rozhovor naleznete zde

Zaráží ho, jak neteční jsou občané k tomu, co se děje na evropské půdě. Nerozumí tomu, proč více lidí nevolá po ukončení politiky otevřené náruče vůči uprchlíkům. Měli bychom se snažit ochránit sami sebe. Z tohoto pohledu se exprezidentovi zdají až absurdní debaty o tom, zda se nějakého útoku dopustil islamista nebo jen šílenec.

Obrana vlastních zemí je podle Klause mnohem důležitější než debaty o tom, zda bychom měli vystoupit z EU či nikoli. Exprezident položil řečnickou otázku, zda by nám odchod z EU v současné situaci vůbec prospěl. Další věc je, zda by se u nás vůbec našli nějací silní politici, kteří by si odchod Česka z EU opravdu přáli. Mezi současnými silnými sněmovními politiky nevidí nikoho, kdo by si tzv. Czexit opravdu přál. Než se vůbec mezi dominantní politiky vloudí někdo, kdo tuto myšlenku vezme vážně a bude ji prosazovat, uplyne podle exprezidenta ještě  hodně vody. V tuto chvíli máme ale opravdu důležitější věci k vyřešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…