Evropské peníze se přesunou do úspěšných programů, detaily se dohodnou v září

18.08.2013 18:46

S čerpáním peněz z evropských fondů jsou stále problémy. Některé programy fungují dobře, jiné ale zaostávají. Vláda tak přišla s řešením, kdy by se peníze mezi programy přesunuly do těch úspěšnějších. Podle ministra Františka Lukla to vláda projedná v září.

Evropské peníze se přesunou do úspěšných programů, detaily se dohodnou v září
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Čerpání peněz z evropských fondů nevypadá zatím moc růžově. Na začátku července totiž byla vyčerpána pouhá třetina z celkového objemu, které Česko může získat od Bruselu. V některých programech se sice daří získávat peníze, v jiných se ale limity nenaplňují. Existuje však řešení – peníze z hůře čerpajících programů se přesunou do těch lepších. Jak bude tento přesun vypadat, rozhodne na začátku září vláda Jiřího Rusnoka.

Ministr pro místní rozvoj František Lukl potvrdil pro Aktuálně.cz, že během příštího týdne proběhne schůzka zástupců řídících orgánů jednotlivých operačních programů. Zde se bude formovat podoba přesunu peněz mezi programy. Jasno by mělo být do konce srpna.

"V září potom pojedeme do Bruselu vyjednávat o celém balíku změn," dodal Lukl. Dosud česká strana schválila dva přesuny. A to z často zmiňovaného OP Životní prostředí a z OP Technická pomoc. Finance z obou programů půjdou do OP Doprava.

Někteří odborníci si od posílení Dopravy slibují spolufinancování pražského metra, zde je však ministr Lukl skeptický. "Evropská komise se k investicím v Praze - ať už jde o metro nebo čističku - příliš kladně nestaví. Ptají se, kolik občanů EU to využije a kde je ona zmíněná koheze," vysvětluje. O budoucnosti takových projektů tak rozhodnou až další jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…