Evropské volby jsou odstartovány. Jako první volí v Nizozemsku

22.05.2014 12:01

V Evropské unii začaly volby do Evropského parlamentu. Jako první dnes od 7:30 SELČ hlasují Nizozemci, v 8:00 se připojují Britové. V obou zemích jsou hlavními favority na vítězství euroskeptické a krajně pravicové strany. Češi budou pro nové europoslance hlasovat v pátek a v sobotu. Celé volby skončí v neděli 25. května ve 23:00 SELČ, kdy se začnou zveřejňovat výsledky.

Evropské volby jsou odstartovány. Jako první volí v Nizozemsku
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Po několika měsících volebních kampaní vybírá více než 380 milionů Evropanů z 28 zemí celkem 751 nových europoslanců. V Evropě stále pokračuje zotavování z hluboké finanční krize, nezaměstnanost v některých zemích je vysoká a hospodářský růst nízký. V souvislosti s tím se očekává, že protiunijní a extremistické strany získají podporu nejen v Nizozemsku a Británii. Například ve Francii jsou favority nacionalisté z Národní fronty, kteří by mohli získat až 23 procent hlasů.

Nizozemci zveřejní první odhady výsledků již dnes večer po uzavření volebních místností. Britové plánují oznámit výsledky až v neděli po skončení hlasování v celé EU.

Od roku 1979, kdy se konaly první přímé volby do Evropského parlamentu, neustále klesá volební účast. V roce 2009 byla 43 procent a letos se očekává okolo čtyřiceti procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…