Evropský parlament chce se státy EU dojednat navýšení rozpočtu o čtyři miliardy eur. Kvůli uprchlíkům

29.10.2016 17:04

Evropský parlament požaduje navýšit unijní rozpočet na příští rok o 4,1 miliardy eur oproti tomu, co navrhovala Evropská komise. Větší část peněz požadovaných Evropským parlamentem má jít na podporu afrických a arabských zemí kolem Středozemního moře, kde jsou uprchlické tábory, nebo které jsou tranzitními zeměmi migrace či státy, odkud míří do EU významné množství přistěhovalců. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Evropský parlament chce se státy EU dojednat navýšení rozpočtu o čtyři miliardy eur. Kvůli uprchlíkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

List píše, že oproti návrhu Evropské komise chtějí europoslanci v rozpočtu schváleném na zasedání parlamentu, proběhlém tento týden, zvýšení na 160,7 miliardy eur. Tedy o 4,1 miliardy eur (asi 110 miliard korun) víc, než kolik je návrh bruselské komise. O tom, zda to tak zůstane, se teď bude mezi Evropským parlamentem a členskými státy EU několik týdnů vyjednávat.

Jak deník dále píše, větší část peněz požadovaných Evropským parlamentem má jít na podporu afrických a arabských zemí kolem Středozemního moře, kde jsou uprchlické tábory, nebo které jsou tranzitními zeměmi migrace či státy, odkud míří do EU významné množství přistěhovalců. Unie s těmito zeměmi vyjednává výměnu ekonomické podpory za pomoc při vracení a zadržování proudu migrantů do Evropy. Peníze se podle europarlamentu mají také přidat na boj s nezaměstnaností mladých, která je v západních zemích EU, a opět hlavně na jihu Evropy, velice vysoká. V Česku, kde je celková nezaměstnanost nízká, naopak nejde o vážnější problém.

List také upozorňuje, že v návrhu rozpočtu na příští rok schváleném Evropským parlamentem se na řešení migrační krize přesouvá významná část peněz z kohezních fondů, za něž se ve východní části EU staví například dálnice či železnice. Podle českých vládních představitelů však Česko, ale i další chudší státy EU, tyto peníze na infrastrukturu dostanou později zpět, a to v navýšených rozpočtech na kohezní programy v příštích letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…