Evropský parlament má nového předsedu. ČT k tomu vyzpovídala ředitele Evropských hodnot

17.01.2017 21:33

Evropský parlament bude mít nového předsedu. Odcházejícího německého sociálního demokrata Martina Schulze nahradí Ital Antonio Tajani z Evropské lidové strany. Informovala o tom Česká televize s tím, že byl zvolen až napočtvrté.

Evropský parlament má nového předsedu. ČT k tomu vyzpovídala ředitele Evropských hodnot
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Martin Schulz odchází z čela Evropského parlamentu. Před volbami ve Spolkové republice Německo se hodlá více angažovat v domácí politice. Některá německá média o něm psala jako o možném kandidátovi na kancléře, který se postaví Angele Merkelové.

Schulze nahradí Ital Antonio Tajani, ale jeho zvolení zabralo v podstatě celý den. Italský lidovec byl zvolen až napočtvrté s pomocí evropských liberálů ze strany ALDE a některých europoslanců reformního uskupení Evropských konzervativců a reformistů (ECR), kde dosud najdeme britské europoslance, případně poslance ODS. V závěrečném souboji získal Tajani 351 hlasů, přičemž pro jeho uvedení do funkce nehlasovali socialisté a další levicové strany jako např. Zelení. 

Ve veřejnoprávní televizi to okomentoval ředitel think-tanku Evropské hodnoty Radko Hokovský. Zvolení Tajaniho může podle něj vést i k tomu, že se změní přístup europarlamentu k migrační krizi. Evropská levice teď v podstatě bude stát v opozici. „Tyto tři středopravicové skupiny sice nemají absolutní většinu, ale budou mít velké slovo v tom, jak se budou obsazovat pozice předsedů výborů,“ poznamenal Hokovský.

Tajani je dlouholetým členem Evropského parlamentu, současně je spojován s italským expremiérem Silviem Berlusconim. „Dá se říct, že to bude možná trochu větší akcent na ta středopravicová témata v oblasti úspor a možná i trochu změna politiky v oblasti migrace,“ zaznělo po telefonu z úst hosta.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…