Evropský parlament neumí a nechce šetřit, píše Zahradil a ukazuje příklady

18.05.2014 18:53

Podle lídra ODS v provolbách Jana Zahradila Evropský parlament neumí a ani nechce šetřit. Ukazuje to hned na několika příkladech – například na informačních centrech, která má europarlament v hlavních městech téměř všech členských zemí.

Evropský parlament neumí a nechce šetřit, píše Zahradil a ukazuje příklady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil (ODS)

„Představte si, že by česká Poslanecká sněmovna nebo Senát (nebo obojí dohromady) měly v každém krajském městě svoji informační kancelář. V ní by pracovali parlamentní zaměstnanci, jejichž úkolem by bylo informování veřejnosti o činnosti českého Parlamentu. Připadalo by vám to uhozené? Není divu,“ píše Jan Zahradil v prohlášení, které zveřejnil na svém profilu na ParlamentníchListech.cz.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Právě takový model existuje v Evropském parlamentu. „Ten má téměř v každém hlavním městě všech 28 členských zemí EU svoje informační ‚bureau‘. Dohromady v nich pracuje cca 200 lidí, rozpočet jde do desítek milionů EUR. Evropský parlament totiž v propagaci sebe sama nikdy nešetřil,“ dodává ironicky Zahradil.

Celý text ZDE.

Neschopnost šetřit ukazuje i na dalších příkladech, například na stavbě Domu evropské historie, což je podle něj jakýsi „pomník“ bývalého předsedy europarlamentu Hanse-Gerta Poetteringa. „Ochotně na to uvolnil napřed 50 milionů EUR a pak rozpočet dále navyšoval tak, jak bylo potřeba,“ stěžuje si Zahradil.

„Že tyhle všechny položky představují v celkovém rozpočtu Evropské unie (cca 140 miliard EUR ročně) pouhé ‚drobné‘? Tenhle argument neobstojí,“ míní lídr kandidátky ODS v evropských volbách. „Evropský parlament by právě v těchto ‚drobných‘ mohl jít příkladem, ukázat, že šetřit v dobách krize se dá. Ale je ovládán federalistickou většinou lidovců, socialistů a liberálů, která, nejen že nechce šetřit, ale chce evropský rozpočet ještě navyšovat,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…