Evropský parlament vyzývá: Lesby jsou ve stresu. Muži trpí tím, že se od nich čeká mužnost. Chraňte Romky a uprchlice

15.02.2017 9:35

„Hádejte, který parlament na světě schválil dnes toto,“ zahajuje Petr Mach na Facebooku své představení nejnovější legislativní iniciativy Evropského parlamentu. O jaké parlamentní těleso se jedná, zjistí čtenář nejpozději ve chvíli, kdy dojde k větě „naléhavě vybízí Komisi a členské státy“. Pravděpodobně na to však přijde mnohem dříve, již po prvních nezaměnitelných formulacích zákonodárce.

Evropský parlament vyzývá: Lesby jsou ve stresu. Muži trpí tím, že se od nich čeká mužnost. Chraňte Romky a uprchlice
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Hned první teze návrhu nazvaného „Zpráva o podpoře rovnosti žen a mužů v oblasti duševního zdraví a klinického výzkumu“ totiž zní: „Tradiční genderové role negativně ovlivňují duševní zdraví a pohodu žen.“ A ani příslušníci mužského pohlaví (dříve se psalo „opačného“, což by ale dnes, kdy existuje mnohem více genderových identit, bylo dost matoucí) se prý v tradičním maskulinním formátu necítí komfortně.

„Muži a chlapci čelí genderovým stereotypům v souvislosti s mužností, které mohou podporovat potlačování emocí nebo uchylování se k hněvu, což ovlivňuje duševní zdraví mužů,“ píše se ve schváleném legislativním předpisu.

CELÝ TEXT PŘEDPISU SI PŘEČTĚTE ZDE

A pokračujeme dalším paragrafem: „Každé dítě by mělo mít možnost bezpečně objevovat svoji genderovou identitu a vyjadřovat ji.“

Některým jedincům však může gender zničit jeho duševní zdraví více než ostatním a na ty zákonodárce pamatuje speciálně: „Potížemi v oblasti duševního zdraví v důsledku stresu menšin, který je definován jako vysoká míra úzkosti a stresu způsobená předsudky, se potýkají zejména lesbické a bisexuální ženy, stejně jako transgenderové a intersexuální osoby.“

Po vymezení problému následuje návrh řešení. Ten vychází z toho, že výše apokalypticky popsané genderové stereotypy (též nazývané „násilí na základě pohlaví“) je třeba překonávat, a to „sexuální a vztahovou výchovou“.

Proto parlament přistoupil k přijetí legislativního rámce pro toto překonávání pohlavního násilí. Protože však v unijním právu doposud nemá přímou legislativní pravomoc nad všemi obyvateli EU, musel se obrátit na zákonodárné sbory jednotlivých členských států a Evropskou komisi, která alespoň nějaké přímé páky na evropské pohlavní násilníky přece jenom má.

Poslanci Evropského parlamentu „naléhavě vybízí Komisi a členské státy, aby zohlednily výzvy v oblasti duševního zdraví a pohody, jimž čelí muži a chlapci v důsledku genderových stereotypů“.

Zatímco v případě mužů postižených genderovými stereotypy europoslanci „naléhavě vybízí“, v případě dalších genderových kategorií je urgence tvrdší, neboť parlament „vyzývá“. Konkrétně: „Parlament vyzývá Komisi a členské státy, aby při tvorbě opatření, programů a protokolů v oblasti zdraví zohledňovaly specifické potřeby lesbických, bisexuálních a transgenderových osob“. O specifickém přístupu k transgenderovým osobám v oblasti zdraví se mluvilo nedávno například ve Velké Británii, kde bylo zpochybněno nazývání těhotných osob „matkou“, neboť takovou osobou může být i transgenderový muž.

A nezapomnělo se samozřejmě ani na ženy. Pro ně má být přijata „strategie prevence“, která by byla zaměřena zejména na „romské ženy, ženy se zdravotním postižením, lesbické a bisexuální ženy, migrantky a uprchlice, stejně jako transgenderové a intersexuální osoby“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…