Evropský sociální stát pomáhá financovat terorismus, píše ekonom Kohout

27.11.2015 10:40

Západ si láme hlavu nad tím, jak se vypořádat s teroristy. Nijak zvlášť se mu přitom nedaří zastavit přesuny peněz mezi radikálními vrahy a obchodníky, kteří jim dodávají vybavení. Proč? Protože Západ neumí proniknout do systému, který v arabském světě funguje už stovky let. Svou odnož má prý i v Praze. A evropský sociální stát teroristům ještě pomáhá.

Evropský sociální stát pomáhá financovat terorismus, píše ekonom Kohout
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Znáte nějakého „hawaladara“? Pokud netušíte o kom je řeč, vězte, že jde o prostředníka, zprostředkovatele obchodu. Jeho služeb využívají obyčejní lidé, ale s vysokou pravděpodobností i radikálové. Jeden hawaladar někde na Blízkém východě přijme peníze a heslo. Dá o tom vědět druhému hawaladarovi, který může být stovky kilometrů daleko, např. v Praze. Když potom k pražskému hawaladarovi přijde někdo, kdo oznámí příslušné heslo a sdělí správnou částku, od prostředníka jí dostane.  

„Tento systém, který se datuje až do raného středověku a který pravděpodobně vyvinuli templáři, slouží převážně zcela neškodným účelům. Především k transferu vydělaných peněz rodinám do vzdálených zemí, neboť je levnější než Western Union. Rozšířený je zejména v  muslimských zemích a v Asii, ale používají jej i nemuslimští obyvatelé subsaharské Afriky. Hawaladara byste našli i v Praze,“ píše ekonom Kohout v komentáři pro Lidové noviny.

Základním stavebním kamenem celého systému je důvěra, takže se ho jen těžko podaří narušit. Pokud by byl některý z prostředníků zadržen, je vysoce pravděpodobné, že ho brzo nahradí jiný. Dobrovolně navíc hawaladar jen tak něco neprozradí. Riskuje tím totiž, že ztratí důvěru klientů a přijde o živobytí.  

„Kdo však vlastně dává peníze na podporu terorismu? Mimo jiné i Západ samotný. Jak je to možné? Díky sociálnímu státu,“ dodává Kohout. Poukazuje tím na skutečnost, že EU vyplácí dávky i radikálním muslimům, kteří pak mají spoustu času na plánování útoků. Případně mohou snadno získané peníze poslat po hawaladarovi tam, kde jich bude třeba. Místo toho, aby proti radikálům Západ zakročil, ještě jim poskytuje právní pomoc a hájí jejich právo na svobodu vyjadřování. „Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza horuje pro cenzuru xenofobních příspěvků na Facebooku. Choudary i Abú Hamza by tento status nepochybně ‚olajkovali‘, kdyby uměli česky,“ uzavírá autor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…