Evropští muslimové nenávidí Západ. Hluboké zamyšlení holandského spisovatele

09.04.2016 19:21

Holandský spisovatel a komentátor Leon de Winter se na serveru Politico.eu zamýšlí nad nenávistí mladých evropských muslimů vůči Západu. Právě to je vede k teroristickým útokům, nenávidí Západ a nehodlají se začlenit do evropské, resp. v případě posledních útoků, do belgické společnosti. Spisovatel se snaží odpovědět na otázku, co si s tím máme počít.

Evropští muslimové nenávidí Západ. Hluboké zamyšlení holandského spisovatele
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Řada intelektuálů spekuluje o tom, co vede mladé muslimy k takovým bestiálním útokům, jaké jsme nedávno viděli na belgickém letišti. Někteří myslitelé mají za to, že si za útoky může Západ částečně sám, neboť někteří muslimové trpí v rukou Západu. V neblaze proslulé belgické čtvrti Molenbeek je třicetiprocentní nezaměstnanost, což je relativně vysoké číslo, ale v porovnání s Egyptem či Marokem žijí obyvatelé Molenbeeku pohodlným životem střední třídy. Oproti celé řadě arabských zemí mají občané Molenbeeku nemalé možnosti v oblasti vzdělávání, zdravotní péče a tak podobně, takže startovní životní podmínky těchto lidí jsou poměrně slušné.

„Migranti z Turecka a Maroka do Nizozemska představují velmi drahý fenomén zatěžující zdejší daňové poplatníky. V podmínkách moderního sociálního státu jsou přistěhovalci závislejší na sociálním systému, než průměrný občan. Vzhledem k nedostatku vyššího vzdělání a absenci vyššího počtu pracovních míst pro nekvalifikované pracovní síly, přistěhovalci obdrží více příspěvků v nezaměstnanosti, než běžní občané. Tato skupina dostává více peněz, než odvádí na daních. Přistěhovalci se také objevují ve statistikách zločinnosti častěji, než je běžné. Existují samozřejmě i pozitivní příklady, ale existují zde i nebezpečné trendy. Včetně radikalizace. A situace v Belgii je ještě horší,“ píše Leon de Winter.

Otázkou je, co je toho příčinou? Proč je tolik nezaměstnaných belgických muslimů? Nezdá se pravděpodobné, že by za to mohla přílišná xenofobie Belgičanů. Ještě nedávno dosahovala nezaměstnanost mladých ve Španělsku takřka padesáti procent a rozhodně se nedá říct, že by většina společnosti mladé lidi nenáviděla.

Nabízí se ale jiné vysvětlení. Mladí muslimští přistěhovalci se zkrátka odmítají začlenit do západní společnosti a přijmout její hodnoty. „Téměř 60 procent evropských muslimů se odmítá přátelit s homosexuály a 45 procent si myslí, že židům nelze věřit. Více než polovina věří, že se Západ pokouší zničit islám,“ pokračuje autor. Ukazuje se, že pro mladé muslimské přistěhovalce jsou náboženské hodnoty důležitější, než hodnoty západní společnosti, v níž žijí. Trpí fobií ze Západu. Nesou si s sebou zvyklosti ze svých domovských zemí a odmítají se jich vzdát.

„Co s tím můžeme udělat? Můžeme muslimské migranty buď přimět k tomu, aby přijali západní hodnoty, nebo je donutit k odchodu z našich zemí,“ uzavírá spisovatel své zamyšlení, které nazval "Evropští muslimové nenávidí Západ".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…