Evropští politici si v Bruselu chtěli "sladit notičky" na Camerona. Svolali neoficiální snídani a jeho nepozvali

29.06.2016 7:21

Již dnes ráno si premiéři Evropské unie vyzkouší, jaké to bude, až součástí Unie nebude Velká Británie. Její obyvatelé se totiž v referendu rozhodli o vystoupení země ze společenství, nyní je otázka, jakým způsobem bude „rozvod“ probíhat. Píše o tom dnešní MF Dnes.

Evropští politici si v Bruselu chtěli "sladit notičky" na Camerona. Svolali neoficiální snídani a jeho nepozvali
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Cameron

Dnes ráno se premiéři sejdou na neformální snídani, kde budou situaci řešit. „Bude to oficiálně neformální snídaně, protože jinak by tam Cameron musel být pozván,“ uvedl k tomu jeden z vládních činitelů střední Evropy. Britský premiér David Cameron je tak již v minulosti. Na včerejší „večeři“, summitu Evropské unie, však ještě byl. 

Oficiální žádost o vystoupení země z Evropské unie však nepředal. Dokonce ani neuvedl, kdy se tak stane. Chce, aby tak učinil až nový premiér, jemuž však předá funkci až v říjnu. Včera pouze řekl, že se Británie nesmí k Evropě otočit zády, neboť evropské země jsou její sousedé, přátelé, spojenci a partneři.

Unie však oznámila, že do té doby odmítá s Londýnem o čemkoli jednat. „On nám musí něco říct, ne my jemu,“ řekla za všechny litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…