Evropu zničí koalice nelidů. Problém nejsou migranti, ale rasisti u nás, řádí řecký expert v britských novinách

27.02.2016 19:15

Ostře se postavil proti posledním dohodám Rakouska a několika balkánských států, kteří usilují o to nechat uprchlíky v pasti v Řecku, v deníku Guardian známý řecký novinář Apostolis Fotiadis. Překlad jeho článku přinášejí Britské listy.

Evropu zničí koalice nelidů. Problém nejsou migranti, ale rasisti u nás, řádí řecký expert v britských novinách
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Zmíněný novinář tvrdí, že z čísel vyplývá, že 34 procent uprchlíků jsou děti, tisíce z nich bez doprovodu rodičů. Drtivá většina těchto lidí jsou prý rodiny prchající před válkou.

Podle Fotiadise země jako Makedonie, Chorvatsko a Srbsko nechtějí riskovat, že budou muset poskytnout pomoc a přístřeší tisícům lidí. „Předpokládají, že tím, že úmyslně vyvolají v Řecku humanitární katastrofu, zabrání tomu, aby zoufalství světa proniklo na jejich území. Jen tento týden prosilo Řecko Makedonii, aby znovu otevřela své hranice, protože na nich uvízlo 4000 lidí,“ píše novinář.

Celý text je ZDE

Rakousko loni sice přijalo 90 tisíc lidí, ale ve snaze vyhnout se katastrofě v nadcházejících volbách, kterou by mohl vyvolat nacionalista Heinz-Christian Strache a jeho Strana svobody, zděšená politická špička v Rakousku se přesunula od sociálnědemokratické umírněnosti k pravicovému extremismu během několika měsíců. Kancléř Faynman je zastíněn vznikající nacionalistickou hvězdou, devětadvacetiletým ministrem zahraničních věcí Sebastianem Kurzem, který tvrdě lobboval za hermetickou izolaci Řecka poté, co se mu nepodařilo donutit řeckou vládu, aby odrážela čluny s uprchlíky zpět do Egejského moře. Deklarace, kterou středeční schůzka přinesla, označila uprchlickou krizi za otázku „ilegální imigrace“ a a podle novináře cynicky ignoruje utrpení statisíců lidí prchajících před válkou.

Novinář upozorňuje, že počet uprchlíků je menší než 0,5 procenta evropské populace. „Pro celou EU to nikdy nebyl a není nezvládnutelný problém. Je to jen problém pro jednotlivé národní státy. Avšak začít přijímat nacionalistická řešení je ubohý postoj,“ myslí si.

Poukazuje na to, že vysoký komisař OSN pro uprchlíky, který tento týden navštívil Atény, přislíbil, že UNHCR zvýší svou pomoc při operacích registrujících a přijímajících uprchlíky ve spolupráci s řeckou vládou. Podle Fotiadise musí tento příslib splnit co nejdříve. „Evropská komise by měla udělat jedinou věc, kterou dělá dobře: uhradit to. Pokud to neučiní, přijde o všechno,“ tvrdí řecký novinář jednoznačně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…