Exdiplomat od Schwarzenberga burcoval z ČT: Ty naše fašizoidní tendence je třeba potlačovat. Uprchlíky integrovat, ať tu neudělají ghetta

17.08.2015 19:17

Hostem pondělního pořadu Interview ČT24 byl bývalý velvyslanec v Izraeli a exnáměstek Karla Schwazenberga z ministerstva zahraničí Tomáš Pojar. Hlavním tématem byla ilegální imigrace. Podle něj bychom měli být v Evropské unii více slyšet a snažit se přijít na řešení.

Exdiplomat od Schwarzenberga burcoval z ČT: Ty naše fašizoidní tendence je třeba potlačovat. Uprchlíky integrovat, ať tu neudělají ghetta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Pojar

„Je třeba na všechny ty naše tendence, fašizoidní nálady poukazovat a potlačovat je. To však automaticky neznamená, že budeme říkat, že problém imigrace neexistuje,“ uvedl Pojar. 

Pojar mimo jiné ocenil, že v našem Parlamentu nemáme žádnou xenofobní či fašizoidní stranu, jako je tomu například v Maďarsku a Řecku. „Neříkám, že jsme imunní,“ řekl však k hnutí Úsvit, které je podle něj populistickou stranou. 

Zároveň podotkl, že cesta, kterou se ubírá naše vláda, tj. že chce umožnit co největší imigraci a asimilaci do české společnosti, je jedinou správnou cestou. „Alespoň nebudou vznikat ghetta,“ řekl. 

Co je však podle Pojara ohroženo, je schengenský prostor. „To však neznamená, že je to negativní věc. Jsem ale bytostně přesvědčen, že je správné, že Maďarsko si staví zeď vůči Srbsku,“ řekl s tím, že si umí představit, že by Řecko nebylo součástí schengenského prostoru, a to z důvodu nedodržování určitých jasně daných pravidel. „Pravidla bychom měli bránit,“ sdělil k tomu. Na příkladu Izraele potom řekl, že plot či zeď dokážou skutečně uprchlické vlny zastavit. „Měli bychom být obezřetní,“ řekl.

Podle jeho názoru bychom také měli mít právo vracet uprchlíky, kteří zde nedostanou azyl. „Politickým uprchlíkům, kteří jsou na místě perzekuováni, bychom měli azyl poskytnout,“ dodal však k tomu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…