Exkolegové vzpomínají na Grosse v dobrém, jiní hodnotit nechtějí

16.04.2015 11:51

Soustrast rodině bývalého premiéra Stanislav Grosse (ČSSD), který zemřel po těžké nemoci, dnes vyjádřili prezident Miloš Zeman a vicepremiér Pavel Bělobrádek. Víc se ale šéf vládních lidovců k osobě expremiéra, jehož kariéru ukončila aféra kolem financování jeho bytu, nechtěl vyjadřovat. Podobně reagoval také místopředseda KSČM Jíří Dolejš. Grossovi bývalý kolegové z vlády na něj naopak vzpomínají jen v dobrém.

Exkolegové vzpomínají na Grosse v dobrém, jiní hodnotit nechtějí
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Stanislav Gross

"Pan prezident v této těžké chvíli vyjadřuje upřímnou soustrast rodině a blízkým Stanislava Grosse," uvedl na Twitteru Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. "Chtěl bych vyjádřit hlubokou soustrast pozůstalým. To je vše, co chci říci," napsal ČTK Bělobrádek. "Stanislav Gross začal jako mladý talent, jehož chyby nechci rozebírat ve stínu majestátu smrti," poznamenal k nejmladšímu porevolučnímu premiérovi Dolejš. 
   
"Zpráva o smrti Standy Grosse mě nemile zaskočila. Zažil jsem s ním mnoho let v dobrém i ve zlém. Vždy držel slovo a hodně se věnoval své rodině. Život není spravedlivý. Měl jsem ho, kluka, svým způsobem rád. Věřím, že najde klid v tom politickém nebi," napsal na Facebooku místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD), který byl v Grossově vládě jejím prvním místopředsedou a ministrem práce a sociálních věcí. 
   
Podle senátora Františka Bublana (ČSSD), který byl za Grosse ministrem vnitra, je škoda, že expremiérova politická kariéra skončila tak brzy. "Měl na to, aby politiku dělal i nadále a dělal ji dobře - možná ještě lépe," řekl ČTK Bublan, který byl prý s těžce nemocným bývalým kolegou v občasném telefonickém kontaktu. 
   
"Měli jsme velmi dobré vztahy, osobní i pracovní. Standu jsem prakticky znal od jeho prvních kroků v sociální demokracii a nemohl jsem přehlédnout jeho talent získávat lidi, schopnost vystupovat," řekl ČTK bývalý předseda ČSSD a premiér Jiří Paroubek. Z pozdější doby zavzpomínal na to, že se Gross se stranickou kolegyní Petrou Buzkovou velmi dobře snažili eliminovat dopady politických excesů někdejšího předsedy ČSSD a premiéra, nynějšího prezidenta Miloše Zemana, uvedl. "Myslím, že byl takovou tou zajímavou, mladou tváří sociální demokracie," podotkl Paroubek. 
 
   
"Já na Stanislava Grosse budu vzpomínat v dobrém, protože v době, kdy jsem ještě dělal předsedu odborů, on měl tehdy jako předseda vlády rozhodující podíl na udržení zákoníku práce, a musím říct, že se snažil stanoviska a názory odborů vnímat," řekl České televizi předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Uznával ho prý jako velmi talentovaného politika, který dobře zvládal funkci předsedy poslaneckého klubu a potom i další funkce. "Samozřejmě se asi také ta rychlá kariéra na něm projevila nebo odrazila i v tom negativním slova smyslu, včetně možná poškození zdraví." 
   
Podle poslance ODS Marka Bendy měl Gross marketingovou schopnost se prodat, vystupovat na veřejnosti, ke všemu říct větu, kterou veřejnost chce slyšet a být za to oblíben. "Byl vystaven zkouškám a pokušením, které byly nad jeho schopnosti a věkovou zkušenost. Funkce ministra vnitra, ale zejména premiéra, to bylo nad jeho osobnostní možnosti, proto to poměrně rychle skončilo," řekl ČT Benda. Na Grossovo premiérské období se podle něj nebude vzpomínat v dobrém, protože "okolnosti s jeho odchodem a pak s rychlým nabytím a výhodným pozbytím akcií vyvolaly tak mimořádnou pachuť". 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…