Exministr Barták obžaloval státního zástupce Táborského z falšování důkazů

29.01.2014 13:27

Tohle se v české justici opravdu nestává často. Exministr obrany Martin Barták, čelící obžalobě z korupce v kauze Tatra, dnes přímo před soudcem obvinil státního zástupce Táborského z falšování důkazů. Doslova na něj podal trestní oznámení. Soudce by nyní měl jeho oznámení předat na příslušnou složku policie k prošetření.

Exministr Barták obžaloval státního zástupce Táborského z falšování důkazů
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

Barták tak učinil poté, co bývalý generál, zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Martínek, paradoxně svědek obžaloby, ve dvou případech vyvrátil tvrzení obžaloby, se kterou bývalý komunistický prokurátor Táborský šel k soudu.

„Nevím, jak může být v této nesmírně důležité soudní listině i po šesti letech napsáno, že jsem slovně ovlivňoval proces Tatry, když tady tento svědek právě jasně uvedl, že jsem tak nečinil. Přímo proto obviňuji státního zástupce, je to z jeho strany trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele. Je to lež,“ řekl Barták, při jehož slovech doslova zkameněla nejen přítomná veřejnost, ale viditelně zaskočen byl i soudce Stanislav Králík a jeho pětičlenný senát.

Upozornil tak na zcela unikátní případ, kdy svědek, navržený obžalobou z pozice klíčové osoby ředitele sekce vyzbrojování, tuto vlastní žalobu rozbije. Navíc se Martínek v průběhu své dnešní výpovědi přiznal, že je vůči Bartákovi osobně negativně zaujatý, což vypovídací hodnotu jeho svědectví ještě více snižuje.

Líčení u soudu původně mělo skončit už v lednu, již nyní ale soudce Králík část výslechů, včetně klíčových aktérů, amerického exambasadora Cabanisse a dalšího Američana Duncana Sellarse, taktéž z vedení Tatry, kterým se ovšem do České republiky nechce, odročil na březen.

Kromě Bartáka čelí obžalobě ještě zbrojař a majitel firmy MPI Group Michal Smrž. Zatímco Barták si měl údajně říci o zhruba 80milionový úplatek za vyřešení problémů, které měla automobilka Tatra s dodávkami terénních aut pro armádu, Smrže žalobce Táborský viní z pokusu o podvod, když si měl říci tehdejšímu generálnímu řediteli Tatry Ronaldu Adamsovi nejprve o 100 milionů, aby později „slevil“ na 20 milionů korun. Za to měl podle Táborského využít svého vlivu a zajistit odstranění obchodních potíží se zakázkou za zhruba 2,6 miliardy korun. To ale Smrž popírá a podle jeho vyjádření pro naši redakci po skončení dnešního líčení také zvažuje podání trestního oznámení na žalobce Táborského.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…