Exministr David zhodnotil kauzu žďárského útoku. Prozradil, jak je to s posudky

15.10.2014 19:03

Bývalý ministr zdravotnictví, psychiatr Ivan David (ČSSD) z Psychiatrické nemocnice Bohnice ve středečním Interview ČT24 promluvil o včerejší tragédii ve Žďáru nad Sázavou. Hovořil o odborných posudcích, se kterými pracují soudci, rozebral i psychiatrickou péči v Česku a své řekl právě i ke konkrétnímu vražednému útoku ze Žďáru.

Exministr David zhodnotil kauzu žďárského útoku. Prozradil, jak je to s posudky
Foto: ivandavid.cz
Popisek: Bývalý ministr zdravotnictví Ivan David

„Já jsem přesvědčen, že se takovým případům úplně stoprocentně zabránit nedá,“ podotkl exministr hned na úvod s tím, že je možné je omezit zkvalitněním ambulantní péče. Klient se k ní možná nedostavuje, a než to lékař nahlásí soudu, může dojít k tragédii. V obecné rovině prý ale platí, že psychiatrická péče v Česku je dobrá, problém může být spíše s kvalitou ubytování. Problém je prý také v tom, že některý pacient může zaútočit dřív, než je vůbec odhalena jeho nemoc.

Lékaři postupovali správně, míní psychiatr

Odborníci podle Davida postupovali správně, zvláště s přihlédnutím k tomu, že rozhodnutí o ukončování ústavní léčby vydává kolegium lékařů, nikoli jednotlivec. A soudce se následně spoléhá na rozhodnutí odborníků. Odborník není sám, opírá se o stanovisko odborníků, s tím se nedá nic dělat,“ podotkl David. Obratem ale prozradil, že soud má možnost vyžádat si další posudek, byť to není obvyklé, protože lékaři, kteří o pacienta pečují, ho znají nejlépe.

„Jsem přesvědčen o tom, že stav ženy byl posouzen správně, ale někteří schizofrenici bohužel vysazují léky, protože mají pocit, že je nepotřebují. A chvíli může trvat, než se jeho stav opět zhorší. Lékař si toho nemusí všimnout hned,“ podotkl David s tím, že kdyby pacientka brala léky v doporučených dávkách, její stav by se pravděpodobně rapidně nehoršil.

Host ve studiu také prozradil, že pacient může páchat trestný čin i bez přímé souvislosti se svou chorobou, je si toho tedy vědom. Ale v případě žďárského útoku bude žena pravděpodobně uznána nepříčetnou. Jak ale David zdůraznil, o příčetnosti a nepříčetnosti nerozhodují v konečné instanci lékaři, ale soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…