Exministr Dlouhý má novou funkci. Zvolili ho do čela Hospodářské komory

22.05.2014 19:21

Novým prezidentem Hospodářské komory ČR se dnes stal bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý. Vystřídal Petra Kužela, který mandát z rodinných důvodů neobhajoval. Dlouhý získal od delegátů sněmu komory ve druhém kole 128 z 222 odevzdaných hlasů. Do něj se dostal i současný viceprezident komory a její bývalý šéf Zdeněk Somr, který obdržel 89 hlasů. V čele největšího zástupce podnikatelů v zemi bude Dlouhý další tři roky.

Exministr Dlouhý má novou funkci. Zvolili ho do čela Hospodářské komory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý

O funkci prezidenta se původně ucházeli čtyři kandidáti. Vedle obou finalistů to byl ještě prezident Krajské hospodářské komory jižní Moravy Michal Štefl a Vladimír Opatrný z Okresní hospodářské komory Jablonec nad Nisou, který ale kandidaturu podle mluvčí komory Lenky Vodné na sněmu stáhl.

Komora by měla získat větší prestiž

Delegáti sněmu zvolili na následujících tři roky také viceprezidenty komory, jimiž se stali Irena Bartoňová-Pálková, Bořivoj Minář, Roman Pommer, Zdeněk Somr a Michal Štefl. Sněm si vybral také představenstvo, dozorčí radu a smírčí komisi.

„V diskusi na sněmu zazněla jednoznačná touha po změně. Komora by měla získat větší prestiž, vliv, měla by daleko více vystupovat a být daleko aktivnějším partnerem v diskusi o hospodářské politice a zlepšit si výrazně svůj mediální obraz," řekl po svém zvolení Dlouhý. Podle něj je třeba dlouhodobě změnit financování komory a začít jednat o přebírání kompetencí, které „zbytečně vykonává stát", především ve správě živností.

Od oborových společenstev zaznělo, že je třeba učinit kroky ke zvýšení vážnosti jednotlivých profesí a řemesel. Delegáti dále volali po změně zákona o veřejných zakázkách. Stěžovali si na dumpingové nabídky, „které podkopávají kvalitu práce". Komora chce také zlepšit vnitřní komunikaci a zahraniční vztahy a podpořit upadající zájem i úroveň škol od základních po vysoké.

Dlouhý hovoří o povinné registraci podnikatelů

Komora, která je ze zákona povinným připomínkovým místem ke všem zákonům o hospodářské aktivitě, by už neměla vystupovat v této oblasti tak formálně jako dříve. „Měla by aktivněji slyšet vlastní členy a přijít sama s některými návrhy změn zákonů. I když nemá zákonodárnou iniciativu, může spolupracovat s poslanci a prosazovat to razantněji při jednání s vládou," uvedl Dlouhý.

Dlouhý upozorňoval před sněmem na to, že dlouhodobým a zásadním problémem komory je její financování. Podle něj by jej mohla vyřešit povinná registrace podnikatelů nebo to, že by komora v budoucnu převzala od státu správu živností. V rozhovoru s ČTK nevyloučil ani úvahy o možnosti povinného členství podnikatelů v komoře.

Svaz průmyslu a dopravy ČR, nejsilnější zaměstnavatelský svaz v zemi, předpokládá po zvolení nového prezidenta a vedení komory pokračování v tradiční spolupráci. „Reprezentujeme podnikatelskou sféru. Pokud náš tandem posílíme, získá na tom jedině ona," uvedl prezident svazu Jaroslav Hanák. Vedení svazu plánuje setkání s nově zvoleným prezidentem a vedením komory, aby s nimi projednalo možnosti další spolupráce.

Hospodářská komora ČR, která letos slaví 21 let od svého vzniku, sdružuje 14.000 podnikatelů zaměstnávajících přibližně dvě třetiny práceschopného obyvatelstva ČR. Komora je v regionech zastoupena 14 krajskými hospodářskými komorami a okresními hospodářskými komorami, jež působí v sedmi desítkách měst a obcí ČR. Oborovou část komory tvoří více než 80 živnostenských společenstev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…