Exministr Dobeš chce vést nové centrum pro vesmírný byznys

03.07.2013 9:17

Zájmové sdružení GNSS Centre of Excellence, které založil bývalý ministr dopravy Pavel Dobeš, se uchází o provozování prvního českého podnikatelského inkubátoru určeného pro kosmický byznys. Píšou to dnešní Hospodářské noviny. Výsledky soutěže Ministerstvo dopravy vyhlásí v září. Vítězná společnost bude firmám vedle rad rozdělovat také desítky milionů korun. Podle listu má Dobešovo sdružení, které se spojilo s velkými státními podniky i politiky, velkou naději na úspěch.

Exministr Dobeš chce vést nové centrum pro vesmírný byznys
Foto: LIDEM
Popisek: Exministr dopravy Pavel Dobeš

Dobeš se po odchodu z Ministerstva dopravy stal ředitelem zájmového sdružení, které jako ministr sám zakládal. Vstoupily do něj čtyři státní podniky, mimo jiné České dráhy nebo Řízení letového provozu, takže má k dispozici i jejich odborné zázemí. Dobeš se navíc dohodl s pražskou radnicí, aby se ke sdružení přidala městem vlastněná společnost Rozvojové projekty Praha, která by mohla na aktivity inkubátoru přispívat z vlastního rozpočtu. Inkubátor totiž může reálně vzniknout jen ve spolupráci s příslušnou samosprávou, která se bude podílet na jeho financování.

Podle HN kvůli tomu Dobešovi odpadl minimálně jeden konkurent. Přihlášku do soutěže si totiž chtěl původně podat také Výzkumný a zkušební letecký ústav, který se spojil s inovačním centrem ČVUT a s již existujícím inkubátorem působícím v areálu někdejší ČKD. Podporu pražského magistrátu se mu však nepodařilo získat.

GNSS Centre of Excellence je nyní v soutěži se dvěma konkurenty. "Sešly se nám celkem tři nabídky," řekl ředitel odboru kosmických technologií Ministerstva dopravy Václav Kobera. Úředníci ministerstva však podle listu zdůrazňují, že jejich bývalý ministr nebude mít žádnou protekci. Inkubátor vznikne na začátku příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …