Exministr Heger se rozpovídal: Dbalý se mi nezdál zfetovaný. A pokud jde o Babiše ..

02.04.2015 20:01

Hostem čtvrtečního Interview ČT24 byl exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Promluvil o korupční kauze v Nemocnici Na Homolce a propojil ji i s dalšími mediálně známými kauzami ve zdravotnictví. Ostře zkritizoval ministra financí Andreje Babiše a nakonec přidal pár slov, která nepotěší živnostníky.

Exministr Heger se rozpovídal: Dbalý se mi nezdál zfetovaný. A pokud jde o Babiše ..
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Heger prozradil recept na úspěch v politice

Korupční kauza kolem Nemocnice Na Homolce je podle Hegera tragédií. Situaci se tam prý snažil řešit už jako ministr. Připomněl však také, že i kvůli mediálnímu tlaku musel řešit ještě IKEM. Zatímco se ve druhé kauze ukázalo, že v IKEM byly věci v zásadě v pořádku, u Homolky to bylo jinak. „Ale víte, když nic nenašla ani policie, nebyly důkazy, tak jsme tehdy nemohli dělat mnoho jiného. Rozhodl jsem se tedy odvolat pana Dbalého, on to ale tušil a odstoupil sám,“ konstatoval Heger.

Jako ministr musel řešit např. i kauzu IZIP, v níž byl také vyvíjen velký mediální tlak, ale ani tam policie nesehnala dost důkazů. Jako nejvýše postavený manažer ve zdravotnictví zkrátka nemůže odvolávat kdekoho jen proto, co si o něm myslí. Bylo vždy třeba postupovat podle zákona. „Já jsem mluvil s panem ředitelem asi čtyřikrát a nezdál se mi zfetovaný,“ podotkl exministr.

A ministerská kontrola nezmůže tolik jako policie, která může prověřovat i věci, na něž už ministerská kontrola nedosáhne. Na politické rovině by prý stálo za to odstátnit nemocnice, které dnes kontroluje ministerstvo, do podoby, jakou dnes vidíme např. u Univerzity Karlovy.

Babiš a živnostníci

Ve druhé polovině pořadu se Heger vymezoval proti útokům dnešního ministra financí Andreje Babiše (ANO), který opakovaně prohlašuje, že zdravotnictví je jen netransparentní černou dírou na peníze. Zmínil i audit Ministerstva financí, kde bylo analyzováno hospodaření nemocnic. „Původně vznikl audit, který se hodně probíral i v Reportérech ČT, ale jeho konečná verze říká, že nemocnice postupovaly v zásadě správně,“ upozornil Heger. „Současné vedení MF má o zdravotnictví velmi zkreslené představy. Kupříkladu nákup přístrojů není to, co tento resort trápí nejvíc,“ pokračoval. Exministr příliš nevěří ani tomu, že by nemocnicím pomohly centrální nákupy přístrojů či energií. Podstatnější je, jak nemocnice léčí, jak se jim daří motivovat své lékaře a tak podobně.

Nakonec se vyjádřil i k platbám na zdravotní pojištění ze strany živnostníků. Ačkoli jasně uznal, že živnostníci potřebují nějaké hospodářské výhody, protože jsou v jiném postavení než zaměstnanci, neměly by se promítat do zdravotního pojištění. „Víte, argument, že živnostníci platí více, než nakonec čerpají, není správný, protože se dostanou i do vyššího věku a pak mohou lékařskou péči potřebovat. Systém stojí na solidaritě,“ zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…