Exministr Ruml: ODS je schopná obnovy, ale bude to bolestivá cesta

21.09.2013 12:44

Jeden z nejvýraznějších politiků 90. let a zakladatel Unie svobody Jan Ruml v rozhovoru pro MF Dnes říká, že je nezbytné rehabilitovat politiku jako takovou, hledat politická řešení krize. Politikům radí, aby nezakládali nové strany, ale snažili se o obrodu těch tradičních. Odchod z ODS byla chyba, přiznává.

Exministr Ruml: ODS je schopná obnovy, ale bude to bolestivá cesta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Ruml

Bývalý politik a disident Jan Ruml je prý překvapen tím, že u nás byl vystaven na pranýř politik, politička a politika jako taková. Lidé chtějí hledat nepolitická řešení, ale tudy cesta ven z krize nevede, protože všechno je politika.

Řešením současné krize a poklesu důvěry lidí ve stranictví ale není podle Rumla zakládání nových a nových stran, které jen vycházejí poptávce veřejnosti po nějakém silném vůdci. "Já jsem spíš pro to, aby se obměňovaly velké občanské strany, ať už levicová ČSSD, nebo pravicová ODS či TOP 09. To je jediná cesta, jak nejenom obnovit politický život v České republice, ale jak bránit různým extrémům, kterých je dnes jako hub po dešti," říká v rozhovoru pro MF Dnes.

Opustit ODS byla chyba

Sám nicméně před lety opustil ODS a založil Unii svobody, paralelu se soudobými novými stranami ale nevidí. "Unie svobody byla vážně míněný projekt. Budovali jsme organizační strukturu politické strany s vnitřními demokratickými mechanismy," jmenuje základní rozdíly. Připouští ale, že i tak byl odchod z dnešního pohledu chyba. "Měli jsme zůstat uvnitř ODS a bojovat za své názory. Měli jsme se zasadit o jinou politiku té strany a neměli jsme odcházet," dodává.

I dnes je ODS podle Rumla schopná obrody, ale bude to znamenat delší a bolestivější cestu, než jen nasadit nové tváře do čela kandidátek. ODS dodnes nepochopila, že se na ni napojili lobbisté, neprošla prý žádnou sebereflexí. "Ale krize v politických stranách, a to není jen ODS, to je i TOP 09, sociální demokracie, jsou nakonec dobré, protože ty strany se začnou rychle měnit, dorůstají noví lidé," podotýká bývalý disident.

Lidé si demokracii ohlídají

Prezidenta Miloše Zemana nevidí Ruml jako ohrožení demokracie, jak o něm někteří politici mluví. Ve vymezování vůči hlavě státu vidí hlavně politický kalkul. "Miloš Zeman může některé věci změnit, může vést republiku směrem k poloprezidentskému systému, ale nebude to mít žádné vážné důsledky pro demokracii jako takovou," tvrdí. Lidé, pokud by cítili ohrožení svých svobod a demokracie, by to prý dnes už nepřipustili.

Co se týče Rusnokovy vlády, která nemá mandát, neměl prý Zeman moc na výběr. Musel přijít s nějakým řešením a zvolil toto, protože nevěřil ve schopnost politických stran v takové situaci vygenerovat většinovou vládu. Zajímavější prý bude sledovat, jak se prezident zachová po volbách, zda pověří sestavením vlády předsedu vítězné strany.

Obecně lze prý ale říct, že tlak ze strany médií a veřejného mínění Zemana poučil, že si nemůže dělat, co chce. "On je pod nějakou veřejnou kontrolou a extrémní požadavky dovnitř politiky už nebude aplikovat," myslí si Ruml.

Klaus už se do politiky nevrátí

Názor má také na případný návrat exprezidenta Václava Klause do vrcholné politiky. "Já si myslím, že Václav Klaus už nechystá nic," říká. "On si nemůže vzhledem ke své pověsti dovolit zaštiťovat proud lidí s pochybnou pověstí a motivací. Myslím, že ani nepůjde do evropských voleb, on v dnešní podobě politiky skončil," uzavřel toto téma Ruml, dnes řadový člen Strany zelených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…