Exministr Svoboda: Když Klaus říká, že máme v EU nulový vliv, tak mluví jen o sobě

30.04.2014 18:12

Jednoznačně pozitivně vidí deset let našeho členství v Evropské unii bývalý ministr zahraničí, nyní ředitel Diplomatické akademie v Praze Cyril Svoboda. Dokonce lituje toho, že jsme nepřijali společnou evropskou měnu společně se Slovenskem. Uvedl to v pořadu 20 minut Radiožurnálu.

Exministr Svoboda: Když Klaus říká, že máme v EU nulový vliv, tak mluví jen o sobě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cyril Svoboda

Svoboda ale upozornil, že při hodnocení přínosů, které nám členství v EU dalo, se zapomíná, že nám nedalo jen deset let prosperity. Jde podle něj i o to, že EU tvoří velmi rozdílně velké státy, od osmdesátimilionového Německa po čtyřsettisícovou Maltu, které spolu v rámci unie dokážou mírově koexistovat.

Podařilo se nám v EU prosadit zařazení Hamasu na seznam teroristických organizací

Odmítl nedávné vyjádření exprezidenta Václava Klause, který řekl, že máme v EU nulový vliv, že vliv v ní mají evropské velmoci. Podle Svobody v tomto případě mluvil Klaus „o svém nulovém vlivu v EU.“  Když byl ministrem zahraničí, podařilo se prý Česku prosadit to, aby byla palestinská organizace Hamás zařazena na seznam teroristických organizací. Připustil, že ČR má menší vliv v EU než například Německo či Polsko. „Ale neznamená to, že nemáme žádný vliv,“ poznamenal s tím, že i tak můžeme něco prosadit, pokud se nám v EU podaří najít koaličního partnera.

Evropa by měla v současnosti držet pohromadě více, než kdy jindy. „Jsme více ohroženi, než si myslíme. Na konci 19. století si Evropa myslela, že se nic nestane. Když rakouský císař vyhlašoval válku Srbsku, každý si myslel, že válka skončí do pár měsíců,“ uvedl. Tím prý nechtěl říct, že se nacházíme ve stejné situaci, jaká byla před sto lety, ale nebezpečí existují.

Nízkou volební účast v provolbách přičítá tomu, že lidé v evropských institucích jsou velmi vzdáleni lidem svých zemí. Je to prý ale i  otázka pracovitosti. „Lidé asi budou znát (europoslankyni) Zuzanu Roithovou, Jana Zahradila, se kterým nesouhlasím, ale je to viditelný člověk,“ poznamenal s tím, že „všude jsou tažní, ale i chovní koně“.  

Kdybych podepsal petici proti přijetí eura, skočil bych z mostu

Svoboda se v pořadu překvapivě otřel o předvolební téma ODS, petici proti přijetí eura. „Zahradilovi jsem řekl, že kdybych podepsal tu petici, tak skočím z mostu,“ uvedl. Podle něj je lepší být tam, kde se rozhoduje, než být mimo.  Kritizoval předchozí vlády, které vždy prohlašovaly, že do eurozóny se má vstoupit až v době, která sahala za mandát dané vlády. „Nikdy nebudeme tak připraveni, abychom řekli teď je den D, kdy máme vstoupit do eurozóny. Je to otázka politické odvahy,“ uvedl s tím, že ČR měla do eurozóny vstoupit společně se Slovenskem. Podle něj jsou Slováci na to, že mají euro, nyní hrdí. Na námitku, proč euro nepřijala vláda, jejímž byl členem, uvedl, že to bylo z důvodu, že většina vlády byla proti.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…