Exministr Toman varoval před plánem EU na dovoz ukrajinských potravin. Zmínil i Babiše

21.03.2014 17:51

Ve vinotékách i trafikách se často prodává nekvalitní ředěné víno. Jak s tím bojovat? O tom v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu mluvil nově zvolený prezident Agrární komory a bývalý ministr zemědělství Miroslav Toman. Vyjádřil se také k plánu EU omezit cla na dovoz zboží včetně potravin z Ukrajiny. Prý by se to mohlo Unii vymstít.

Exministr Toman varoval před plánem EU na dovoz ukrajinských potravin. Zmínil i Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zemědělství Miroslav Toman

Podle Tomana se problém s vínem netýká jen Moravy, je to otázka celého území Čech a Moravy. „Je potřeba definovat, kdo může prodávat víno,“ míní nový šéf Agrární komory. Měl by se prý kvůli tomu změnit zákon.

Hlavní problém je dovoz ředěných vín

„První problém je ten, že se ředí víno vodou a dostává se sem. Nejsou to jen domácí vína. Jsou to dovozová vína, která jdou přes pseudovinařství,“ tvrdí Toman. Doporučil, aby lidé kupovali vína jenom v prověřených vinotékách.

V Českém rozhlase dále řekl, že by si netroufl koupit potravinu, o které nezná její původ. Doporučil nákup českých potravin. Podle něj se mezi nimi dají nalézt levné a zároveň kvalitní produkty. „I mezi českými potravinami se dají najít výrobky, které jsou nesrovnatelné kvalitou i cenou s těmi dovozovými,“ míní.

Proč Ukrajina nezruší cla pro dovoz z EU?

Toman se vyjádřil také k plánu Evropské unie, aby se dočasně zrušila ochranářská cla pro ukrajinské zboží včetně potravin.

„Když zrušíme cla pro Ukrajinu, tak proč je Ukrajina nezruší i pro dovoz výrobků z Evropské unie?“ zeptal se šéf Agrární komory a varoval před nízkými cenami dováženého zboží. Podle něj může nastat tak velký výkyv v cenách, že některé firmy kvůli tomu zkrachují nebo nastane propouštění.

K chystanému kroku EU se podle informací deníku Právo vyjádřil také ministr financí Andrej Babiš. Obává se prý o své Vodňanské drůbežárny, které by mohl ohrozit dovoz levných kuřat z Ukrajiny.

"Střet zájmů pana Babiše se nafoukl"

Toman odmítl, že by se jednalo o střet zájmů Andreje Babiše. „Neustálý střet zájmů pana Babiše se nafoukl. To by člověk neměl dělat nic, než přijde do politiky. Necítím v tom střet zájmů, když konstatuje, že dovoz levných kuřat z východu může představovat problém pro jeho firmu,“ prohlásil ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Miroslav Toman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…