Exministr USA v Lipsku: Sankce nemají potrestat ruský lid nebo ponížit Putina

09.10.2014 21:59

Lidé na Ukrajině musí mít stejnou možnost dosáhnout svobody, jakou měli před 25 lety obyvatelé Německé demokratické republiky (NDR). Během oslav 25. výročí konce komunistického režimu v NDR to dnes v lipském kostele Nikolaikirche řekl bývalý americký ministr zahraničí James Baker. Ocenil přitom spolupráci mezi USA a Německem při prosazování nynějších sankcí proti Rusku, které by podle něj měly Ukrajinu ke svobodě přiblížit.

Exministr USA v Lipsku: Sankce nemají potrestat ruský lid nebo ponížit Putina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanovou osadou pokračuje na Staroměstském náměstí Pražský Majdan. Akce má za cíl podporu Ukrajiny proti Rusku

„Tyto sankce nemají potrestat ruský lid ani ponížit ruského prezidenta Vladimira Putina. Jejich cílem je donutit Rusko, aby se vzdalo své snahy o destabilizaci východní Ukrajiny," řekl Baker. „Konečným cílem je zajistit územní celistvost a nezávislost Ukrajiny, aby tam mohly být vytvořeny demokratické instituce, reformováno hospodářství a vyléčeno rozdělení ukrajinského lidu," dodal.

Skuteční hrdinové

Podle Bakera je to nutná podmínka k tomu, aby se podařilo na Ukrajině dosáhnout stejné svobody, jakou si vybojovali východoněmečtí demonstranti, když před 25 lety vyšli z Nikolaikirche k masové mírové demonstraci do centra Lipska. „Je důležité, aby ukrajinský národ měl stejnou možnost," zdůraznil ministr, který vedl americkou diplomacii v době pádu komunismu v Evropě.

Baker také prohlásil, že lidé, kteří v roce 1989 přispěli k pádu komunistických režimů v NDR, Polsku, Československu a Maďarsku, byli „skuteční hrdinové". Pro historickou změnu podle něj byla rozhodující jejich odvaha.

Baker přednesl svůj projev na okraj modliteb za mír, které se v kostele Nikolaikirche dnes odpoledne uskutečnily. Kromě zcela naplněného kostela naslouchaly modlitbám i Bakerovu proslovu stovky lidí na náměstí před kostelem, kam byla slova z Nikolaikirche živě přenášena.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…