Exministr Vladimír Dlouhý se zamýšlí, kdo vydělává na světovém hospodářství a kdo trpí

10.02.2014 11:31

Komentátor Respektu Jan Macháček si do debaty na webu dialog.iHNed.cz pozval tentokrát i ekonoma a neúspěšného kandidáta z prezidentské volby Vladimíra Dlouhého, aby vystihl svůj názor na to, jaká rizika tkví v rostoucích nerovnostech příjmů bohatých a chudých. „Globalizace bere práci, příjmy a zisky nám a přesouvá je do rozvíjejících se, doposud chudých zemí," domnívá se ekonom.

Exministr Vladimír Dlouhý se zamýšlí, kdo vydělává na světovém hospodářství a kdo trpí
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Ekonom uvádí dva fakty, které musíme brát v úvahu. Za prvé prý v dnešním vzájemně provázaném světě nesmíme hledět pouze na jednu zemi, dokonce ani ne jen na Evropu, ale skutečně na celý svět. Za druhé z tohoto globálního pohledu se podle Dlouhého příjmová nerovnost snížila, za což si tržní kapitalismus zaslouží uznání. Jako ovšem každá změna v rozdělení bohatství má i globalizace své vítěze a poražené.

Za vítěze označuje Dlouhý nejbohatší obyvatele ve vyspělých zemích. Hlavním vítězem je podle něj ale střední třída v rozvíjejících se zemích. „Během jedné generace se díky liberalizovanému kapitalismu životní standard těchto lidí prudce zvýšil. Giniho koeficient celosvětově po roce 2000 poklesl (znamená to snížení příjmové nerovnosti), zřejmě poprvé od doby průmyslové revoluce. Je to obrovská, zásadní, celosvětově pozitivní změna," píše ekonom.

Vladimír Dlouhý

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Na druhé straně jsou ale i poražení, jak ekonom připouští. Těmi jsou jednak nejchudší obyvatelé subsaharské Afriky, jednak středně příjmové skupiny obyvatel vyspělých zemí, kde je politicky příjmová rovnost chápána jako problém.

Platíme cenu za globalizaci

Všichni ale podle Dlouhého platíme vysokou cenu, aniž bychom si to uvědomovali. „Za to, že globalizace bere práci, příjmy a zisky nám a přesouvá je do rozvíjejících se, doposud chudých zemí. Kdyby k tomu však nedocházelo (a my tuto cenu neplatili), tak napětí ve světě by bylo ještě větší, neboť miliardy lidí by žili v mnohem větší chudobě, která – jak víme z různých situací – je nejlepším zdrojem terorismu, válek a násilí," píše Dlouhý.

Svým způsobem se zastává i „superbohatých". Nejsou to podle Dlouhého parazité, ale lidé, kteří většinou sami tvrdě pracují a zaměstnávají další nebo vytvářejí pracovní příležitosti. A dokud alespoň část z nich bude nadále tvrdě pracovat, pak na ně prý nikdo nemá.

Obrovská koncentrace bohatství u jednoho procenta nejbohatších obyvatel je přesto podle ekonoma nezdravý exces a postupně dojde k jeho nápravě, ačkoli to bude nějakou dobu trvat. „Nicméně, ať se nám to ve vyspělých zemích líbí nebo ne, toto všechno je cena, kterou je asi účelné akceptovat, pokud se globální příjmová a sociální nerovnost snižuje," uzavírá Vladimír Dlouhý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…