Exministr dopravy Stanjura z ODS by chtěl přeměnit ŘSD na akciovku

31.07.2014 18:14

O problematice oprav nejvytíženější české dálnice D1, o tom, že by podnik Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) měl být akciovou společností, i o tom, proč je proti stavbě dalších mýtných bran, mluvil ve čtvrtečním vydání diskuzního pořadu Dvacet minut Radiožurnálu bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS).

Exministr dopravy Stanjura z ODS by chtěl přeměnit ŘSD na akciovku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Nejprve ale ostře zkritizoval situaci v ŘSD. V tomto podniku prý pokračuje rozvrat. Podnik měl podle něj naposledy pevně v rukou David Čermák, kterého ministr dopravy Rusnokovy úřednické vlády Zdeněk Žák odvolal. „Ministr vlastně neuvedl žádný důvod,“ uvedl Stanjura s tím, že odvolání považuje za špatné.

Stanjura poukázal na to, že dosavadní ředitel ŘSD Jan Kubiš nastoupil před čtyřmi měsíci, svých cílů prý dosáhnout nedokázal. A nyní končí. „A tak hledáme šestého ředitele. V jaké kondici ta firma může být?“ upozornil exministr.

ŘSD jako akciovka by měla řadu výhod

Za vhodné by považoval, pokud by se ŘSD přetransformovalo v akciovou společnost. Pak by prý bylo možné dostatečně zaplatit pracovníky. A firma by také měla normální dozorčí radu, která situaci průběžně sleduje. „Pak by ministr měl pravidelné informace a větší silou může prosazovat záměr vlády,“ domnívá se s tím, že podobný model se osvědčil v Rakousku.

Upozornil také na to, že přestože už na konci roku 2016 končí smlouva s provozovatelem mýtného systému, řešení toho, jak bude po tomto datu vybíráno mýto, se stále odsouvá. Stávající mýtné brány považuje za zastaralou technologii, a proto není příznivcem jejich dalšího budování, ale je pro instalaci „inteligentnějšího“ systému.

Podle Stanjury by ve správě ŘSD měly být jen zpoplatněné silnice. Ostatní by se měly převést na kraje. Obce by pak měly mít možnost zakázat na komunikace vjezd kamionům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…