Exministr průmyslu Cienciala schválil transakci za 300 milionů. Obchod prověřuje policie

07.03.2014 17:40

Bývalý ministr průmyslu z Rusnokovy vlády Jiří Cienciala schválil nákup domů za stamiliony. Nyní to ale odmítá komentovat. Policie přitom platbu zablokovala, protože se prý jedná o velice podezřelou transakci. Napsal server iHNed.cz.

Exministr průmyslu Cienciala schválil transakci za 300 milionů. Obchod prověřuje policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Cienciala nyní působí jako vládní zmocněnec pro krizové regiony

Ministr průmyslu Cienciala měsíc po volbách odsouhlasil obchod za 300 milionů korun. Nákup domů obstarala spící státní firma. Odeslané peníze ale zmrazili na účtech protikorupční policisté.

Transakce umožní zhodnotit majetek ministerstva, tvrdí Ciencialova mluvčí

Málo známý státní podnik ČPP Transgas, který normálně pouze spravuje nedobytné zahraniční pohledávky z éry socialismu, koupil v Ústí nad Labem a v Liberci osm obchodních domů a činžáků s prodejnami, byty a kancelářemi. Nikdy přitom podobný nákup neuskutečnil.

Exministr Cienciala ale odmítl odpovídat na otázky a novináře serveru iHNed.cz okamžitě odkázal na svou mluvčí Janu Dronskou. Ta transakci popsala jako dobrý záměr, při němž dojde ke zhodnocení majetku.

Obchod posvětil už Kuba v roce 2012

ČPP Transgas se na koupi dohodl s realitní firmou Amádeus Real. Prý si chtěl uložit peníze z prodeje zbytkového majetku – zejména pozemků. Ochod se připravoval už od konce roku 2012, kdy firma rozšířila předmět podnikání o realitní činnost. Schválil to tehdejší ministr průmyslu Martin Kuba (ODS).

„Schvaloval hlavně tu koncepci ČPP Transgas a souhlasil s úpravou statutu a zakladatelské listiny,“ říká ředitel podniku Jan Švábenický. Kuba si ale na souhlas nepamatuje: „To se asi muselo řešit na úrovni úředníků. Nevzpomínám si, že bych schvaloval nějakou koncepci.“

Firma měla souhlas ministra a ministr měl expertizy firmy

Závěrečný podpis loni 27. listopadu přidal až ministr Cienciala. Prý se nechal přesvědčit posudky o výhodnosti investice.

Server iHNed.cz tedy poukazuje na to, že se obhajoby opírají jedna o druhou: ředitel státní firmy operuje se souhlasem ministra a ministr zase operuje s expertizami podniku. Domy mají vydělat státní firmě peníze.

O prostředníkovi Cienciala prý nevěděl

Kriminalisty ale zarazil průběh ochodu. Vlastník Amádeus Real vložil domy do jiné akciovky, kterou vlastní, a tu pak koupil podnik ČPP Transgas. Vše šlo navíc přes prostředníka, který dostal milionové provize. Jedná se o podnikatele v realitách Pavla Trocha, bývalého člena vedení Amadeus Real. Ministr Cienciala o tom prý nevěděl.

Hospodářské noviny oslovily makléře s tím, aby ocenili obchodované domy. Podle nich byla cena o více než třetinu nadsazená. Mají také pochyby o tom, že by podnik na pronájmu domů vydělal. Ve většině domů jsou volné prostory. Komplex v Masarykově ulici v Ústí má volné celé jedno patro a ve zbylé části je vietnamská restaurace a levný textil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…