Exministr z ČSSD k volbám: Líní novináři, přestaňte už opakovat tuhle lež...

27.05.2014 12:13

Někdejší ministr zdravotnictví za ČSSD Ivan David se domnívá, že nízká volební účast, která dominovala eurovolbám v České republice, a téměř ostentativní nezájem voličů není dán spokojeností a pocitem, že nic nehrozí a není důvod něco měnit. Ze neúčastí podle něj stojí naopak pocit, že na změnu není naděje.

Exministr z ČSSD k volbám: Líní novináři, přestaňte už opakovat tuhle lež...
Foto: ivandavid.cz
Popisek: Bývalý ministr zdravotnictví Ivan David

Ivan David cituje slova podnikatele Michala Horáčka, který soudí, že „EU Čechům nevadí", a proto se k volbám nehrnou, argumentuje tím, že „nejvyšší volební účasti byly ve volbách, kdy šlo o to přivodit žádoucí změnu". Exministr ovšem s těmito závěry nesouhlasí.

Lidé podle Davida chodí masově k volbám jen tehdy, když vidí naději nebo hrozbu. Dnes prý v České republice občané nevidí naději na „žádnou změnu" a vlivem médií, která systematicky bagatelizují nebo ignorují nepříznivé zprávy o společenském vývoji, prý nevidí ani hrozbu.

Celý článek Ivana Davida zde.

„Nevyskytla se silná strana, která by nabídla systémová řešení, nebo taková, která vážně hrozí výrazným zhoršením situace. Není tedy proti komu zasahovat. Protože úpadek je pozvolný, uniká pozornosti a těžko jde burcovat pro radikální změnu. Horáček konstatuje, že lidé jdou k volbám, když je třeba přivodit žádoucí změnu. Jenže změna, kterou zvolí, může mít pro samotné voliče těžko předvídatelné následky. Příkladů je habaděj," píše bývalý významný politik.

Média prý prezentují výsledky zkresleně

A vytýká novinářům to, že „z lenosti stále opakují, že volební účast je o 10 % nižší než při minulých volbách". Upozorňuje, že je zkreslující porovnávat počet volících s celkovým počtem oprávněných voličů jako se základem pro výpočet procent. Ve skutečnosti tak podle něj přišlo o 36 % voličů méně než před pěti lety.

A jak tedy volby dopadly? „Vítězné ANO získalo hlasy 2,91 % oprávněných voličů. To je důvodem k sebevědomí? Druhá TOP 09 + STAN 2,88 %, ČSSD 2,56 %, KSČM 1,98 %, KDU-ČSL 1,80 %, ODS 1,39% a Svobodní 0,95 %," konstatuje David.

Podle volebních výsledků je zřejmé, že v některých zemích jsou naděje a hrozby zřetelnější. Příkladem budiž Velká Británie, kde zvítězila euroskeptická opozice. „Tak tomu bude i v ČR, otázkou je, zda se objeví politická síla opravdu schopná řešení rostoucích problémů a zda se prosadí. Zatím to tak nevypadá," konstatuje na závěr exministr Ivan David.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…